Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия17 Oктомври 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Данни за смъртните случаи при пътни инциденти в ЕС през 2021 година

Пътна безопасност

Според окончателните данни за смъртните случаи по пътищата на ЕС за 2021 г., публикувани днес от Европейската комисия, загиналите са около 19 900 души. Това е

увеличение с 6 % в сравнение с 2020 г. Увеличението следва безпрецедентния годишен спад от 17 % между 2019 г. и 2020 г., силно повлиян от по-ниските равнища на трафика, дължащи се на ограничителните мерки, наложени от пандемията.

През 2021 г. в целия ЕС имаше средно 45 смъртни случая по пътищата на един милион жители (от 20/милион в Швеция и 22/милион в Дания до 81/милион в България и 92/милион в Румъния). Предварителните данни за първите седем месеца на 2022 г. показват средно увеличение с над 10 % на смъртните случаи по пътищата в сравнение със същия период на 2021 г.

Настоящата тенденция все още е под равнищата отпреди пандемията. Като част от своята стратегия „Нулева смъртност“ Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки по цялостен подход за безопасна система, включващ безопасни превозни средства, безопасна инфраструктура, безопасно използване на пътищата и по-добри грижи след произшествието. Този модерен подход е широко приет като най-доброто средство за подобряване на пътната безопасност.

Данните бяха обявени по време на ежегодните награди за високи постижения в областта на пътната безопасност под домакинството на Комисията, с които се отличават иновативни проекти в цяла Европа.

Комисията също така публикува редица доклади като част от своята Европейска обсерватория за безопасност на движението по пътищата, в които се предоставят подробни данни и анализ на редица теми, свързани с пътната безопасност, като например значението на носенето на предпазни колани, уязвимостта на децата, велосипедистите и възрастните хора като участници в движението по пътищата или отклоняването на вниманието на водачите.

Повече информация ще намерите на страницата генерална дирекция "Мобилност и транспорт".

Данни

Дата на публикуване
17 Oктомври 2022 г.
Автор
Представителство в България