Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия20 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК приветства споразумението по отношение на Новия пакт за миграцията и убежището

Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on the political agreement reached on the Pact on Migration and Asylum

Европейският парламент и Съветът постигнаха политическо споразумение относно Пакта за миграцията и убежището, което представлява важен пробив към развитието на обща система за управление на миграцията в ЕС.

Споразумението обхваща пет ключови предложения на Пакта:

  • Регламент за скрининга: създаване на единни правила относно установяването на самоличността на граждани на държави извън ЕС при пристигането им, като по този начин се повиши сигурността в рамките на Шенгенското пространство.
  • Регламент за Евродак: разработване на обща база данни за събиране на по-точни и пълни данни за откриване на неразрешени движения.
  • Регламент за процедурата по предоставяне на убежище: повишаване на ефективността и скоростта на процедурите по предоставяне на убежище, процедурите за връщане и процедурите на границата.
  • Регламент относно управлението на убежището и миграцията: създаване на нов механизъм за солидарност между държавите членки с цел балансиране на настоящата система, в която малко на брой държави отговарят за по-голямата част от молбите за убежище, както и създаване на ясни правила относно отговорността за молбите за убежище.
  • Регламент за случаите на криза и форсмажорни обстоятелства: гарантиране на бъдещата готовност на ЕС да се справя с кризисни ситуации, включително с инструментализирането на мигранти.

След като тези предложения бъдат официално приети от Европейския парламент и Съвета, стълбовете на Новия пакт за миграцията и убежището ще бъдат въведени.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „Европа е силна общност, способна да намери силни отговори на големите предизвикателства. Приветствам навременното политическо споразумение, постигнато от Парламента и Съвета по основните елементи на Новия пакт за миграцията и убежището. Нашата цел беше да намерим справедлив и прагматичен подход за съвместно управление на миграцията в ЕС. Това е решаваща стъпка, за да се гарантира,че Европа разполага с инструментите за управление на миграцията.“

Комисията представи Новия пакт за миграцията и убежището през септември 2020 г. с цел намиране на дългосрочни и устойчиви решения за управление на миграцията. Пактът ще създаде правна рамка, която балансира солидарността и отговорността между държавите членки в рамките на всеобхватен подход за ефективно и справедливо управление на миграцията.

Постигнатото днес споразумение отразява ангажимента за управление на миграцията по справедлив и организиран начин, като позволява на Съюза и неговите държави членки да преминат от временни към дългосрочни и устойчиви решения. Докато тези нови правила станат напълно приложими, Комисията е готова да продължи работата си с Европейския парламент и Съвета. Обхватът е ясен — да се гарантира приемането на всички досиета на Пакта до края на настоящия законодателен мандат.

За повече информация:

Изявление от председателя Урсула фон дер Лайен

Актуално състояние на Новия пакт за миграцията и убежището — информационен документ

Уебсайт относно Новия пакт за миграцията и убежището

Данни

Дата на публикуване
20 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България