Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия28 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС прие нов режим на санкции срещу Русия за нарушения на правата на човека и репресии

режим на санкции срещу Русия

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на нов режим на санкции срещу руските власти заради увеличаващите се и систематични репресии срещу правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава. 

Този нов режим осигурява рамката за посочване на лица, замесени в нарушения и погазване на правата на човека, репресии и действия, подкопаващи демокрацията и принципите на правовата държава. Днес вече са приети двадесет вписвания, за да се търси отговорност от онези, които злоупотребяват с правата на човека и участват в репресиите. Режимът на санкции предлага също така специална рамка за отхвърляне на руски стоки и технологии, с които може да се злоупотребява за вътрешни репресии. В регламента се съдържа списък на такива стоки и технологии. Стоките и технологиите, които не са включени в списъка, но са предназначени за използване във връзка с вътрешни репресии в Русия, също попадат в обхвата на забраната за доставки. 

Този режим на санкции е в отговор на все по-репресивните политики на руските власти, пример за които са смъртта на Алексей Навални през февруари 2024 г. и политически мотивираното лишаване от свобода на несъгласни политически фигури като Олег Орлов, Александра Скочиленко и Владимир Кара-Мурза. 

Новата рамка е част от по-широка политика на ЕС за подкрепа на правозащитниците и активистите в Русия. Това включва подкрепа за онези, които се осмеляват да говорят открито срещу бруталната агресивна война на Русия в Украйна и свързаната с нея дезинформация, разпространявана от руския режим.

Данни

Дата на публикуване
28 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България