Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч24 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление на председателя на Европейската комисия Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО Столтенберг и председателя на Европейския съв

"Намираме се в повратен момент. Фактът, че тук сме тримата заедно, е поредното доказателство за съвместната реакция на Европейския съюз и НАТО в отговор на действията на Кремъл. Така светът може да види, че нашата сила е единството."

Joint press conference on Russia’s aggression against Ukraine by Jens Stoltenberg, Secretary-General of NATO, Charles Michel, President of the European Council and Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Много Ви благодаря, Йенс.

Намираме се в повратен момент. Фактът, че тук сме тримата заедно, е поредното доказателство за съвместната реакция на Европейския съюз и НАТО в отговор на действията на Кремъл. Така светът може да види, че нашата сила е единството.

Рано тази сутрин президентът Путин нареди извършването на брутални актове на агресия срещу една суверена и независима държава и един невинен народ. Ще държим Русия отговорна за това възмутително нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.  Тук не става въпрос само за Донбас, нито само за Украйна. На риск са изложени стабилността на Европа и целият международен ред, нашият мирен ред. Президентът Путин избра да върне войната в Европа.  Действайки решително и единно, Европейският съюз ще направи така, че за Кремъл да бъде колкото е възможно по-трудно да продължи агресивните си действия.

Преди около 30 минути разговарях по телефона с президента Зеленски.  Той поиска всякаква помощ, която различните страни могат да окажат. По-късно днес ще представим на европейските лидери за одобрение пакет от масивни и целенасочени санкции. Работим в тясна координация със своите партньори и съюзници — Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но и с Япония и Австралия например.

Пакетът ще съдържа финансови санкции, които драстично ще ограничат достъпа на Русия до капиталовите пазари. Въздействието от тези санкции ще бъде силно.  През последните седмици икономиката на Русия вече е изложена на значителен натиск. И сега този натиск ще се засили още повече. Санкциите ще потиснат икономическия растеж на Русия, ще увеличат разходите по заемите,   ще повишат инфлацията,  ще засилят отлива на капитали  и постепенно ще разрушат промишлената ѝ база.

Вторият основен аспект на санкциите засяга ограничаването на достъпа на Русия до жизненоважни технологии. Искаме да отрежем достъпа на промишлеността на Русия до технологиите, които в днешно време са крайно наложителни за граденето на бъдещето. Благодарение на мерките ни технологичната позиция на Русия ще бъде отслабена в ключови области, от които всъщност идва по-голямата част от парите на елита и  които варират от високотехнологични компоненти до авангардни софтуери.  Това ще нанесе сериозни щети на руската икономика във всички сфери и за в бъдеще. Нека бъда напълно ясна: президентът Путин е този, който ще трябва да обясни това на гражданите си.  Зная, че руският народ не желае тази война.

Европейският съюз и НАТО работят, допълвайки се, и тази криза ще ни сближи още повече. Наш общ дълг е да се противопоставим на най-тежкия акт на агресия на европейска земя от десетилетия насам. Нашата най-голяма сила е единството ни. Кремъл разбира това много добре и именно затова се опита да ни разедини, но постигна точно обратното. Ние сме по-единни и по-решени от всякога. Ние сме един Съюз, един Алианс, единни в целта си.

Благодаря Ви много. 

Данни

Дата на публикуване
24 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България