Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление по повод започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

председателя фон дер Лайен

Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с началото на преговорите с Украйна и Молдова за присъединяване към Европейския съюз.

Много добра новина е, че днес Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.

Стоим на прага на важен и трансформиращ момент за тези две страни и за нашия Съюз. И празнуваме ценностите и принципите, които ни свързват. ЕС винаги е бил нещо повече от политически и икономически съюз. Това е свидетелство за нашия колективен стремеж към мир, сигурност, демокрация и просперитет.

Народите на Украйна и Молдова демонстрираха непоколебимата си ангажираност и решителност да бъдат част от този проект. Дори по време на война и смут те започнаха мащабни реформи.

Те знаят, че техният път към членството ще бъде интензивен и изпълнен с изисквания. Преговорите за присъединяване имат за цел да подготвят кандидатите за отговорностите на членството. Ето защо няма преки пътища. Ние започваме тези преговори в силен дух на откритост, ангажираност и отдаденост.

Пътят напред ще бъде предизвикателен. Но също така е изпълнен с огромни възможности за Молдова и Украйна – както и за целия ни Съюз.

Заедно можем да изградим по-голяма, по-динамична Европа, която гледа към бъдещето. Така че ви пожелавам много успешен старт на преговорите за присъединяване.

Благодаря много.

Данни

Дата на публикуване
25 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България