Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч24 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление за медиите на председателя Фон дер Лайен относно агресията на Русия срещу Украйна

Рано тази сутрин руските войски нахлуха в Украйна — една свободна и суверенна държава. Отново, в центъра на Европа, невинни жени, мъже и деца умират или се страхуват за живота си.

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on Russia’s aggression against Ukraine

Рано тази сутрин руските войски нахлуха в Украйна — една свободна и суверенна държава. Отново, в центъра на Европа, невинни жени, мъже и деца умират или се страхуват за живота си. Категорично осъждаме това варварско нападение и циничните аргументи в негово оправдание.

Президентът Путин е този, който връща войната в Европа. В тези тъмни часове Европейският съюз и неговите народи подкрепят Украйна и нейния народ. Изправени сме пред безпрецедентен акт на агресия от страна на руското ръководство срещу суверенна и независима държава. Целта на Русия не е само Донбас, целта не е само Украйна, на прицел са стабилността на Европа и международният мир в неговата цялост. Ще потърсим отговорност от президента Путин за това.

По-късно днес ще представим на европейските лидери за одобрение пакет от мащабни  целенасочени санкции. С тях ще засегнем стратегическите сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до технологиите и пазарите, които са от ключово значение за Русия. Ще отслабим икономическата база на Русия и способността ѝ да се модернизира. Освен това ще замразим руските активи в Европейския съюз и ще прекъснем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари. Подобно на първия пакет от санкции и този път те са тясно съгласувани с нашите партньори и съюзници — Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, но също така Япония и Австралия например. Тези санкции са предназначени да нанесат сериозен удар на интересите на Кремъл и на способността му да финансира войната.

Знаем също, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника назад към времето на руската империя. С това обаче той излага на риск бъдещето на руския народ. Призовавам Русия незабавно да спре насилието и да изтегли войските си от територията на Украйна. Няма да позволим на президента Путин да срине архитектурата за сигурност, която осигурява на Европа мир и стабилност вече в продължение на много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени принципите на правовата държава с принципите на силата и жестокостта. Той не бива да подценява решимостта и силата на нашите демокрации.

Историята е доказала, че обществата и съюзите, изградени върху доверието и свободата, са устойчиви и успешни. А автократите се страхуват точно от това. Европейският съюз подкрепя Украйна и нейния народ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще победи.

Данни

Дата на публикуване
24 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България