Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Лисабон е Европейска столица на иновациите за 2023 г. iCapital; Линшьопинг е Европейски изгряващ иновативен град

iCapital

Европейската комисия обяви носителите на наградите „Европейска столица на иновациите“ (iCapital), като първите места се присъждат на градовете Лисабон и Линшьопинг. Подгласници на Лисабон са Варшава и Лвов, а на Линшьопинг - Падуа и Корк.

Наградите бяха връчени на церемония от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която заяви: "Поздравления за Лисабон и Линшьопинг! Те са блестящи примери за това как градовете могат да използват иновациите, за да преобразят градската среда, да се борят с демографските и икономическите предизвикателства и да работят за благото на своите обитатели. Но аплодирам също така и всички финалисти. Посредством иновациите те създават по-добро бъдеще за хората."

Това е деветото издание на престижните награди „Европейска столица на иновациите“, известни още като iCapital, която се реализира с подкрепата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) по рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ . Чрез iCapital ЕС отдава признание на градовете с приобщаващи екосистеми за иновации. С наградата се отличават градовете, които свързват гражданите с академичните среди, предприятията и публичния сектор, за да се преобразуват успешно резултатите в по-добро благосъстояние за обществото, като същевременно се стимулират създаващите прелом иновации.

Почти 85% от европейците ще живеят в градове до 2050 г. От решаващо значение е градовете да са устойчиви и издръжливи. И единственият начин да се постигне това е чрез иновации.

Данни

Дата на публикуване
27 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България