Направо към основното съдържание
Представителство в България
Бюлетин23 Hоември 2023 г.Представителство в България

Пионките на Путин

Седмичен обзор от EUvsDisinfo: Кремъл употребява хората и техните съдби като шахматни фигури в игра, която губи.

EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

На 21 ноември вторник отбелязахме 10-та годишнина от Революцията на достойнството в Украйна, известна още като Евромайдан. Спомнихме си онези, които загубиха живота си, защитавайки правото на Украйна да избира бъдещето си като суверенна държава, част от европейското семейство.

През годините „EUvsDisinfo“ документира безброй лъжи, които руските дезинформатори разпространяват в опит да опетнят легитимността на преломния момент, който се разигра по улиците на Киев преди десет години.

Злорадство на чужд гръб

Контролираната от Кремъл медийна мрежа за дезинформация се стреми да представи Майдана като държавен преврат, за да делегитимира протестите, протестиращите и последвалата смяна на правителството. Проруските издания също се опитват да представят Майдана като дирижиран от чужди сили – лъжа, която цели да отрече автентичното усилие на украинците, които смело излязоха на улицата и се противопоставиха на прокремълските сили. Те също така безспир наричат Украйна след Майдана „провалена държава“ в опит да оспорят суверенитета и статута й на национална държава.

На фона на казаното дотук не е изненада, че през последните дни станахме свидетели на нова серия от постове в „Х“ на руското дипломатическо ведомство във връзка с годишнината от Майдана, които без свян – подобно на престъпник, който се завръща на местопрестъплението – повтарят същите опровергани наративи.

Липса на въображение в коридорите на Кремъл

Почувствахме се отново като през зимата на 2015-2016 г. по време на руско-финландската криза с големите мигрантски потоци, пресичащи границата с велосипеди и пеша от Русия към Финландия… Точно както тогава, Русия пак прибягна до използването на незаконни мигранти, за да наложи дневния си ред срещу съседна Финландия.

Кремъл отново организира и насочи потоци от незаконни мигранти към Финландия. С набирането на скорост на мигрантския натиск, финландските власти побързаха да затворят югоизточните ГКПП, които са най-леснодостъпни, и съсредоточиха приема и обработката на търсещите убежище през северните гранични пунктове. Така те установиха контрол върху ситуацията.

Наред с насочваните от Кремъл мигрантски потоци, информационната манипулация също набира скорост. Близки до руското ръководство медии написаха, че САЩ дърпат конците зад кулисите и пречат на Русия и Финландия да имат добросъседски отношения; че Финландия незаконно затваря границата с Русия „по заповед на Вашингтон“; и че след присъединяването си към НАТО, Финландия нарочно е организирала мигрантската криза, за да я използва като претекст за затваряне на границата с Русия. Някои пропагандисти стигнаха и по-далеч, изкривиха историческите факти и намекнаха, че неблагодарната Финландия затваря ГКПП с Русия като отмъщение за загубени битки по време на Втората световна война.

Дългата ръка на Кремъл

Циничното експлоатиране на нелегалната миграция, съчетано с лавина от дезинформация, не е ново явление. Екипът ни вече описа сходна ситуация в случая с Беларус, където режимът системно използва мигрантите за политически цели, дестабилизира източните граници на ЕС и предизвиква напрежение със съседните държави членки на ЕС.

В случая с Финландия, Кремъл използва мигрантските потоци като оръжие, с което поставя Финландия и западните институции като ЕС и НАТО в позиция, в която действията им могат да бъдат критикувани като „предателство“ спрямо техните ценности и ангажименти по международни договори. Тази тактика предлага много опорни точки на кремълските дезинформатори, които изглежда получават подобаващ отзвук във Финландия.

Нещо повече – използването на незаконните мигранти като оръжие от страна на Русия поставя на изпитание не само единството на ЕС и НАТО, но и това на Финландия, в която живеят повече от 90 000 рускоговорящи граждани. Действията и дезинформацията на Русия, насочени към Финландия, са така конструирани, че да предизвикат и да изострят несъгласието, обидите и търканията във Финландия. Такъв е подходът впрочем и във всички други райони, в които Русия действа. Увеличаването на вътрешните борби и разединението обслужва престъпния дневен ред на Кремъл и му помага да черпи дивиденти от развитието на ситуацията.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Лъжи, които подклаждат омраза (16.11.2023)

По новините в Русия: затихване, заглушаване и премълчаване (09.11.2023)

Разкази за студ и хладилни камери (02.11.2023)

Визити в Далечния Изток и създаване на желана реалност (26.10.2023)

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (19.10.2023)

„Врява и безумство“ по… Кремъл (12.10.2023)

Данни

Дата на публикуване
23 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България