Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия7 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Подмяна на реалността

Седмичен преглед на руската дезинформация от EUvsDisinfo.

Седмичен преглед на EUvsDisinfo
(c) EUvsDisinfo

Когато обективната реалност отказва да се подчини на волята на Кремъл, неговите пропагандисти се опитват да я подменят със собствените си илюзии.

В предишното издание на дезинформационния преглед показахме как медийната мрежа на Кремъл мълчи по теми, за които не е получила ясни инструкции или които иска да държи далеч от светлината на прожекторите. Тази седмица обаче, дезинформаторите изглежда са получили по-точен инструктаж.

Имагинерно vs. реално

Една тема, което въпреки желанието на Кремъл отказа да замре, е продължаващата украинска контраофанзива. Докато Украйна освобождава все повече територии, дезинформацията на руското ръководство е принудена да намери нов ъгъл на своите послания, критикуващи контраофанзивата. Манипулаторите на Кремъл използват информацията като оръжие, за да възпрат напредъка на Украйна и имат няколко похвата за тази цел.

На първо място, те отправят успокояващо послание към родната публика – всичко е наред, всичко върви по план; Украйна не постига никакви значими победи, а само прахосва и без това оскъдните си ресурси. Към това послание те даже вдигат залозите: всяка загуба винаги може да се оправдае с твърдението, че Русия воюва не само срещу Украйна, но и срещу целия Запад и военната му мощ.

За външната публика, манипулаторите на Кремъл проектират собствените си илюзии в опит да сеят обществено разделение в Украйна, да отслабят доверието между Украйна и съюзниците й, и да подкопаят високата гражданска подкрепа за Украйна в западните страни. Именно за тази цел фалшивите наративи варират от твърдения, че Украйна използва дискриминационен подход в мобилизационната си кампания до внушението, че западните поддръжници кроят интриги зад гърба на Украйна и че потокът от западна военна помощ попада в грешни ръце.

Децата: ваши vs. наши

Използването на украинските деца представлява особено зловещ аспект от руската дезинформация – тема, която неведнъж сме отразявали с примери в нашата база данни на дезинформационните наративи. Най-новите случаи са сред най-разтърсващите, с които сме се сблъсквали досега.

Пропагандната мрежа на Кремъл сега прокарва твърдения в Telegram и по други канали, че украински деца се продават в тъмната мрежа за сексуално робство и за отнемане на органи. Подобни твърдения се разпространяват в най-малко 18 Telegram-канали на руски, английски, полски и френски с над един милион и 600 хиляди гледания. „Царьград“ – добре познатото и санкционирано прокремълско издание за дезинформация – бе сред най-активните глашатаи на това послание. Освен в Telegram материалът успя да попадне и в няколко пропагандни уебсайтове, както и в профили в руската социална мрежа VK.

Едва ли е случайно, че дезинформацията за украинските деца си проправя път в руската медийна мрежа. Тези наративи се появиха след като Международният наказателен съд издаде заповеди за арест срещу руски официални лица като Путин и комисаря по правата на децата Мария Львова-Белова по обвинения в незаконно депортиране и прехвърляне на деца от окупирани украински области към Русия.

Ето и другите теми във фокуса на тазседмичния преглед на руската дезинформация от EUvsDisinfo:

  • Руската армия пази живота на войниците си, докато Украйна изпраща своите на заколение. Както много пъти досега, руските пропагандисти проектират собствените си нечисти дела и недостатъци върху другите. Този път, в напразни усилия да повишат успеваемостта на военната мобилизация вътре в страната, те описват руската армия като „закрилница“. Нищо общо с истината – има надлежно документирани примери за безмилостни и нечовешки руски атаки „на месо“.
  • Свиване на търговията с Русия е основно изискване за членство в ЕС още от 90-те години. Често повтарян Кремълски наратив – неисторичен и умишлено изкривен – описва Русия като жертва, заобиколена от недоброжелателни съседи, с под-вариант да изгражда образа на ЕС като „антируски проект“, какъвто той разбира се никога не е бил. В конкретния случай неверните твърдения вкарват измислени външнотърговски изисквания, които никога не са били част от критериите за членство в ЕС – както е видно от Копенхагенските критерии.
  • Украйна сама си е виновна за руската инвазия. Това е поредна проява на най-висша форма на шовинизъм от страна на кремълските глашатаи. Те се опитват да прехвърлят вината за нападението срещу Украйна върху самата нея, сякаш Украйна „си го е изпросила“. Обвиняването на жертвата е част от токсичния набор от наративи, които Кремъл използва, за да оневини руската агресия срещу Украйна. Пропагандната машина се опитва да оправдае неоправданото без да демонстрира никаква способност за мислене и самоанализ.

Предишни публикации от EUvsDisinfo:

Данни

Дата на публикуване
7 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България