Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия10 Aвгуст 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Представителството на Европейската комисия в България започва онлайн кампания срещу дезинформацията

"НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка!" Това е посланието на кампанията на Европейската комисия в България, включваща видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията.

„Как работи дезинформацията: „Геноцидът“ в Украйна“

НеСеЗаблуждавайте - Дезинформацията не е друга гледна точка! - това е посланието на информационната кампания на Европейската комисия в България, която се реализира в партньорство с Factcheck.bg. Кампанията включва видеа на различни теми, в които се показва как работи дезинформацията.

През последните над две години живеем във времена на предизвикателства, които се превърнаха в тест за това как демократичните общества в ЕС се справят с фалшивите новини, които ни заливат ежедневно. Пандемията от COVID-19 и войната в Украйна поставиха пред изпитание не само способността ни да се справим със собствените си страхове, но и с масираните вълни от подвеждаща информация, които използват тревогите ни като благоприятна почва за разделение на обществото. Затова днес е по-важно от всякога да можем да разпознаваме дезинформацията и да се стремим към медийна грамотност, която е от ключово значение за постигане на по-устойчива демокрация в ЕС.

Кампанията и се реализира в контекста на инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“ #BGvsDisinfo, която събира заедно представители на европейски и международни институции, на българските власти, медии, проверители на факти и неправителствени организации, които обединяват усилия за противодействие на дезинформацията, която се разпространява в България.

Първото видео от кампанията е посветено на "геноцида“ в Украйна. Можете да го видите на специалната ни страница за проверка на факти, където в следващите седмици ще бъдат публикувани още видеа в рамките на кампанията.

Данни

Дата на публикуване
10 Aвгуст 2022 г.
Автор
Представителство в България