Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия31 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

EК предлага временна дерогация от определени правила на ОСП и удължаване на мерките за украински стоки

Марош Шефчович, Маргаритис Схинас

Европейската комисия предлага да се даде възможност на земеделските стопани в ЕС да се възползват от дерогации за 2024 г. от правилата на общата селскостопанска политика (ОСП), които ги задължават да поддържат определени площи непроизводствени. Предложението на Комисията, изпратено днес на държавите членки, които ще гласуват по него на заседание на комисия, предоставя първи конкретен политически отговор за преодоляване на опасенията, свързани с доходите на земеделските стопани. То следва и исканията, отправени от няколко държави членки на заседанията на Съвета по селско стопанство.

Наред с това Европейската комисия предлага удължаване на сега действащите автономни търговски мерки за украинските и молдовските продукти. Комисията предложи да се поднови суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ за ЕС за още една година, като същевременно се засили защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС. Това се извършва в съответствие с ангажиментите на ЕС за подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Успоредно с това Комисията предлага да се поднови с още една година суспендирането на всички оставащи мита върху вноса от Молдова, което е в сила от юли 2022 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Целта е да се гарантира плавен преход от настоящия режим на банкомати към новия режим до изтичането на настоящия режим на 5 юни 2024 г. за Украйна и на 24 юли 2024 г. за Молдова. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Земеделските стопани са гръбнакът на продоволствената сигурност на ЕС и сърцето на нашите селски райони. Трайният ангажимент на Комисията се изпълнява чрез нашия бюджет за общата селскостопанска политика на стойност 386.7 милиарда евро, което спомага за стабилизиране на доходите на европейските земеделски стопани, като същевременно възнаграждава усилията им в областта на климата и устойчивостта. Днешната мярка предлага допълнителна гъвкавост на земеделските стопани в момент, когато те се справят с множество предизвикателства. Ще продължим да работим с нашите земеделски стопани, за да гарантираме, че ОСП постига точния баланс между задоволяването на техните нужди и същевременно предоставянето на обществени блага за нашите граждани."

За повече информация

Съобщение за медиите – дерогация от някои селскостопански правила

Съобщение за медиите – търговска подкрепа за Украйна и Молдова

Данни

Дата на публикуване
31 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България