Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия17 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК приветства новите санкции срещу дезинформацията и военната пропаганда

Съвет на ЕС

Европейската комисия приветства решението на Съвета за спиране на излъчването в и към ЕС на още четири медии – „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“ с оглед на тяхната роля в подкрепата и оправдаването на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Русия провежда непрекъсната и съгласувана пропаганда и предприема действия за манипулиране на информация, насочени към гражданското общество в ЕС и съседните държави, чрез което сериозно изкривява и манипулира факти. Тези пропагандни действия се осъществяват чрез редица медии под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и представляват съществена и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на Съюза. 

Днешните мерки представляват решителен отговор на засиления риск за нашите демократични общества и за предстоящите европейски и национални избори. 

Санкциите не са насочени към свободата на изразяване на мнение. Те включват конкретни гаранции за свободата на изразяване и журналистическите дейности. Мерките не възпрепятстват санкционираните медии и техните служители да извършват други дейности в Съюза, различни от радио- и телевизионното разпространение, като например научни изследвания и интервюта. 

Мерките следва да бъдат в сила докато не бъде прекратена агресията срещу Украйна и докато Руската федерация и свързаните с нея медии престанат да извършват действия за дезинформация и манипулиране на информацията срещу ЕС и неговите държави членки. 

Допълнителна информация

Съобщение за медиите 

Общи данни за санкциите 

Информационен документ за въздействието на санкциите

Данни

Дата на публикуване
17 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България