Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия17 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Навършват се две години от приемането на плана REPowerEU

REPowerEU

В навечерието на втората годишнина от приемането на плана REPowerEU, която е на 18 май 2024 г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изпълнителният заместник-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт Марош Шефчович и комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон направиха следното изявление: 

„Когато Русия нахлу в Украйна и превърна енергийните ѝ ресурси в икономическо оръжие срещу Европа, нашата реакция беше бърза и стабилна. Приехме плана REPowerEU за прекратяване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива. 

Две години по-късно резултатите от нашите колективни усилия са ясни за всички. Постигнахме огромно намаляване на руския внос на енергия като ограничихме военната икономика на Кремъл и показахме солидарност с нашите украински приятели. Работихме с надеждни международни партньори, за да заменим руския внос, когато е необходимо, включително чрез съвместно закупуване в рамките на енергийната платформа на ЕС. Стремихме се заедно като европейци да намалим търсенето на енергия и инвестирахме в ускоряване на замяната на вносните изкопаеми горива с местно произведена енергия от възобновяеми източници. Тези усилия доведоха до безпрецедентно разгръщане на енергията от възобновяеми източници и до историческо преориентиране на нашите енергийни доставки. 

Когато действията на Русия доведоха до рязко увеличение на цените на енергията през лятото на 2022 г., постигнахме съгласие по широк набор от мерки за гарантиране на енергийните доставки и за стабилизиране на пазарите. Цените се върнаха на равнищата отпреди войната. 

Прекъснахме енергийната си зависимост от Русия, а тръбопроводите на Путин вече не са инструмент за изнудване на Европа.“ 

За повече информация:

Пълен текст на изявлението по повод 2-рата годишнина на REPowerEU

2 години REPowerEU

Информационни резюмета по държави, включително за България.

Данни

Дата на публикуване
17 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България