Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия17 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Влизат в сила нови правила за криминализиране на нарушаването на санкциите на ЕС

ЕК

От 19 май влизат в сила нови правила за хармонизиране на престъпленията и наказанията за нарушаване на ограничителните мерки на ЕС. Новите правила ще гарантират, че тези нарушения могат да бъдат разследвани и преследвани по наказателен ред във всички държави членки. Те включват списък на престъпленията, свързани с нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС, като например: незамразяване на активи; нарушаване на забраните за пътуване и оръжейното ембарго; предоставяне на забранени или ограничени икономически и финансови услуги; прехвърляне на финансови средства; или предоставяне на невярна информация с цел укриване на финансови средства, които следва да бъдат замразени. 

С новите правила също така се установяват общи стандарти за санкции както за физическите, така и за юридическите лица във всички държави членки. Преодоляват се съществуващите правни пропуски и се увеличава възпиращият ефект на нарушаването на санкциите на ЕС. Правилата обхващат и обезпечаването и конфискацията на облаги и активи, подлежащи на санкции от страна на ЕС. 

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви: „Тъй като Путин продължава незаконната си агресия срещу Украйна, от първостепенно значение е санкциите на ЕС да се прилагат изцяло и нарушаването на тези мерки да се наказва. Освен това новите правила ще улеснят държавите членки да конфискуват някои от замразените активи на хора и дружества, които подкрепят войната. Сега държавите членки следва бързо да транспонират новите правила и да ги приведат в действие на практика.“

През май 2022 г. Комисията предложи нарушаването на ограничителните мерки на ЕС да бъде добавено към списъка на престъпленията в ЕС. 

Държавите членки разполагат със срок до 20 май 2025 г. да транспонират директивата в националното си законодателство. 

Специализираната страница на ЕК за санкциите на ЕС срещу Русия след нахлуването в Украйна предоставя допълнителна информация по темата.

Данни

Дата на публикуване
17 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България