Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

За медиите

Пресслужбата на Представителството информира българските медии за работата на Европейската комисия, свързана с различни европейски инициативи и политики с цел повишаване на осведомеността на българските граждани за ролята на ЕС в техния живот.

Материали за медиите и контакти в България

Пресслужбата на Представителството е мястото за контакт за журналистите в България по всички въпроси, свързани с Европейската комисия.

  • Организираме пресконференции, интервюта и информационни срещи с членовете на Комисията и експерти.
  • Отговаряме на запитвания от медиите по теми свързани с ЕС.
  • Организираме също така посещения за медиите в Брюксел, по време на които представителите на медиите получават по-задълбочен поглед върху политиките на Европейската комисия от специален интерес за тях и се запознават с представители на институцията.
  • Със съобщения за медиите, които се публикуват и разпространяват всеки ден, информираме журналистите за европейските новини, съобразени с българския контекст, както и за предстоящи актуални събития в Брюксел и в България.

Контакти в България

Никола Миладинов, съветник „Преса и медии“

Nikola [dot] Miladinovatec [dot] europa [dot] eu (Nikola[dot]Miladinov[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Тел.: +359 933 52 31

Маргарита Кралчева, асистент „Преса и медии“

Margarita [dot] Kralchevaatec [dot] europa [dot] eu (Margarita[dot]Kralcheva[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Тел.: +359 933 52 40

Ако искате да получавате съобщения за новини и събития, свързани с дейността на Европейската комисия и Представителството й в България, изпратете имейл с Вашите данни за контакт на ел. поща COMM-REP-BG-PRESSatec [dot] europa [dot] eu (COMM-REP-BG-PRESS[at]ec[dot]europa[dot]eu) .

Служба на говорителите на Европейската комисия

Службата на говорителите на Европейската комисия действа под политическото ръководство на председателя на Комисията и в сътрудничество с представителствата в страните членки. Тя отговаря за публикуването на съобщения за медиите, организирането на пресконференции и отговорите на въпроси от представители на медиите. Говорителите отговарят за конкретни области и политики на ЕС и от тях можете да получите официалните позиции на Комисията по актуални въпроси.

Говорители на Европейската комисия

Кът за медиите – документи от Службата на говорителите на Комисията

Акредитация за журналисти - журналистите, операторските екипи и фотографите се нуждаят от акредитация, за да имат достъп до прес залата на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета в Брюксел.

Всекидневен брифинг на Европейската комисия

Всеки ден в 13 часа българско време Европейската комисия дава брифинг по актуални въпроси за представителите на медиите, акредитирани в Брюксел. Той може да бъде гледан на живо по сателитния канал Europe by Satellite (EbS).

Mатериали от ЕС за медиите

Аудиовизуалната служба на Европейската комисия предоставя редица услуги насочени към медиите, както и множество официални аудио, фото и видео материали, които могат да бъдат използвани безплатно след регистрация. Аудиовизуалната служба разполага с богатата колекция от аудиовизуални архивни материали за създаването и развитието на Европейския съюз от 1945 г. до наши дни.

  • Europe by Satellite (EbS) и Europe by Satellite Plus (EbS+) са двата сателитни телевизионни канала на Европейския съюз, които излъчват на живо и на запис новини, изявления, прес конференции, и други аудиовизуални материали на европейска тематика, включително и ежедневния брифинг за представителите на медиите, организиран от прес службата на Европейската комисия. За най-важните събития е осигурен превод на всички езици на ЕС.

    Техническа  информация за Europe by Satellite
    Седмична програма на EbS и EbS+

 

 

Други полезни връзки

Прес контакти на Бюрото на Европейския парламент в България

Мултимедиен център на Европейския парламент

Пресцентър на Съвета на ЕС и Европейския съвет

Ресурси за автори и издатели

Символи на ЕС

Контакти на други институции, органи и агенции на ЕС