Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Декември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Глобален портал (Global Gateway) - стратегията на Европейския съюз за насърчаване на устойчивите връзки по света

Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност стартират новата европейска стратегия „Глобален портал“ (Global Gateway).

European Chips Act

„Глобален портал“ (Global Gateway) е новата европейска стратегия за насърчаване на интелигентни, чисти и сигурни връзки в областта на цифровите технологии, енергетиката и транспорта и за укрепване на здравните, образователните и научноизследователските системи в целия свят. Това означава устойчиви и надеждни връзки, които работят за хората и планетата за справяне с най-неотложните глобални предизвикателства – от изменението на климата и опазването на околната среда до подобряването на здравната сигурност и повишаването на конкурентоспособността и световните вериги на доставки.

Стратегията „Глобален портал“ цели да мобилизира до 300 милиарда евро за инвестиции между 2021 и 2027 г., които да подкрепят глобалното възстановяване, като се вземат предвид нуждите на нашите партньори и собствените интереси на ЕС.

Стратегията „Глобален портал“ се отнася до все повече инвестиции, които да насърчават демократичните ценности и високите стандарти, доброто управление и прозрачността, равнопоставените партньорства, екологосъобразните и чистите, сигурни инфраструктури, и които катализират инвестиции от частния сектор.

„Глобален портал“ се основава на новите финансови инструменти в многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021—2027 г.: на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИСРМС) – Глобална Европа, Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) III, както и Interreg, InvestEU и програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. 

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
1 Декември 2021 г.
Автор
Представителство в България