Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

Украински бежанци намират работа в България

Средствата от ЕС по линия на REACT-EU (програмата за помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа) помагат на украинските бежанци да се установят и работят в България.

Руската инвазия в Украйна предизвика хаос в региона. Поминъкът на хората бе унищожен, което накара много украинци да напуснат родината си, за да потърсят убежище в страни като България. Украинците са изправени пред трудната задача да изградят отново живота си. Но благодарение на един нов проект, изграждането на нов живот става много по-лесно.

С подкрепата на Европейския социален фонд (ЕСФ) и REACT-EU (Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа), проектът "Солидарност" има за цел да помогне на украинците да се установят в България, като ги улесни в намирането на работа. Проектът също така предоставя средства за настаняване и финансова подкрепа, както и семинари за развитие на професионални умения. 

Татяна е една от многото, които са се възползвали от проекта. В Украйна е работила като счетоводител и благодарение на проекта, се e свързвала с Агенцията по заетостта, която й намира работа в областта на счетоводството.. 

„Толкова се радвам, че започнахме да се разбираме много бързо с екипа“, казва тя. „Толкова е удовлетворяващо да върша работата, за която имам уменията и опита.“

Проектът "Солидарност" дава възможност на Татяна да продължи професионалния си път. Тя се чувства удовлетворена и планира да остане в компанията, в която е назначена като счетоводител. 

Свитлана е била лекар в Украйна. Тя е пионер във въвеждането на подхода "телемедицина" за провеждане на дистанционни прегледи на пациенти в медицинския център, където е работила. Благодарение на проекта, Свитлана успява да продължи да практикува професията си.

Щастлива съм, че имам възможността да развивам уменията си в моята професионална сфера тук, в България.

От новата си позиция в България тя продължава да популяризира телемедицината, особено сред пациентите бежанци от Украйна. Проектът "Солидарност" предоставя на Свитлана възможност да развива уменията си с достъп до оборудване на високо ниво.

Имам шанса да работя с още по-добро медицинско оборудване, отколкото в Украйна. Искам да остана тук и да продължа работата си!“

Над 9 000 украински бежанци ще се възползват от услугите, предоставяни по проекта "Солидарност". Никога не е лесно да избягаме от травмата на войната, но поставянето на силен акцент върху подкрепата за хората да намерят работа, може да помогне на украинците да се установят и да се чувстват добре в новия си живот.

Информация за проекта:

Изпълнител: Агенция по заетостта

Общ бюджет: EUR 23 732 422 , финансиране от REACT-EU за 2022 г. по линия на Европейския социален фонд

Продължителност: 2022 - 2023г.