Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК приветства приемането на Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии

Акт за промишленост с нулеви нетни емисии

Европейската комисия приветства окончателното приемане днес на Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, с който ЕС е на път да укрепи вътрешния си производствен капацитет за ключови чисти технологии. Чрез стимулиране на вътрешното европейско производство на технологии с нулеви нетни емисии, законодателният акт ще намали риска от замяна на зависимостта от изкопаеми горива с технологични зависимости от външни фактори. Това от своя страна ще спомогне енергийната система на ЕС да стане по-чиста и по-сигурна, а достъпните и произведени в ЕС чисти енергийни източници ще заменят несигурния внос на изкопаеми горива.

Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии създава единна и предвидима бизнес среда за сектора на производството на чисти технологии, повишава конкурентоспособността и устойчивостта на промишлената база на ЕС и подпомага създаването на работни места.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Със Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии ЕС вече разполага с регулаторна среда, която ни позволява бързо да разширим производството на чисти технологии. Законодателният акт създава най-добрите условия за секторите, които са от решаващо значение за постигането на нулеви нетни емисии до 2050 г. Търсенето нараства в Европа и в световен мащаб и сега сме подготвени да посрещнем по-голямата част от това търсене с европейско предлагане.“

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите и в документа „Въпроси и отговори“.

Данни

Дата на публикуване
27 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България