Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

#БуденЛиСИ или защо пътят към по-добро бъдеще минава през гражданското образование?

През 2022 г. Европейската комисия в България стартира нова онлайн кампания #БуденЛиСи, с която насочва усилия към ангажирането на повече млади хора в разговор за гражданското образование и активното гражданство.

#БуденЛиСи

 

От септември 2020 г. учениците в 11 и 12 клас за първи път изучават Гражданско образование като самостоятелен предмет в училище. За да подпомогнат навлизането на новия предмет и да направят преживяването по-интересно и полезно, Европейската комисия в България, образователният портал Уча.се и Софийска платформа създадоха 36 видео урока за 11 клас и 33 урока за 12 клас по учебното съдържание.

Уроците включват разнообразни и практични теми - от конструктивно общуване, критично мислене и решаване на  училищни проблеми, през корупция, медии, демокрация и европейско гражданство, до икономика, кандидатстване за първа работа и европейски възможности за младите хора. Достъпът до видеата е напълно безплатен. В допълнение беше разработено и помагало за учители, което да улесни преподавателите в насърчаването на учениците да бъдат будни и активни граждани.

С този проект Представителството на Европейската комисия в България има за цел не само да популяризира гражданското образование като такова, но и да вдъхнови младите хора да упражняват активно гражданските си права в обществото. Затова е от първостепенно значение те да познават основните демократични ценности и обществени процеси, националните и европейските институции, да бъдат будни граждани, които притежават силата и уменията да предизвикват промяна за едно по-добро бъдеще в България и ЕС.

Убедени сме, че именно в училище започва трансформацията на младите хора в активни личности, които умеят да мислят критично, да вземат информирани решения и да познават правата си. Ето защо след миналогодишната кампания за популяризиране на гражданското образование като предмет в училищата, #ДаСиГражданинЕСуперЯко, през 2022 г. Европейската комисия в България стартира нова онлайн кампания #БуденЛиСи, с която насочва усилия към ангажирането на повече млади хора в разговор за гражданското образование и активното гражданство.

За да привлечем вниманието на учениците и да предизвикаме възможно най-силен интерес към темата на кампанията, избрахме да си партнираме с трима млади инфлуенсъри - Флора, Чефо и Стан, които освен че се радват на огромна популярност сред връстниците си в социалните мрежи, са и активни граждани, стремящи се да допринесат за подобряването на живота в България. Вярваме, че заедно с тях ще успеем да запознаем повече млади хора не само с предмета Гражданско образование, а и с това как наученото от него може да бъде приложено на практика.

Освен с инфлуенсъри, стартирахме и няколко партньорства със създатели на подкасти и други онлайнмедии, ангажирани с обществено значими теми, които също могат да допринесат за възпитаването на по-активни и информирани млади граждани, познаващи и отстояващи правата си.

Още един наш партньор в кампанията #БуденЛиСи е най-голямата доброволческа платформа в България - TimeHeroes, с която споделяме общи цели, а именно изграждането на активно гражданско съзнание у младите хора. Заедно с тях ще организираме месечно предизвикателство по теми от уроците, включени в предмета Гражданско образование, като участниците ще имат възможността да приложат наученото на практика, организирайки конкретни доброволчески акции по темата.

Повече за кампанията:

"Твоят шанс да промениш света": Какво предлага новият предмет "Гражданско образование"?

Специален епизод в подкаста „Ден“: Що е то гражданско образование?

Разговор с Флора Стратиева в подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“

"Гражданското образование е знание за реалния живот и позитивната промяна"

“Научих се да търся промяната”. Какво мислят учениците за новото гражданско образование?