Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България

#БуденЛиСи или как уроците от класната стая оживяват в реални проекти?

 

#БуденЛиСи или как уроците от класната стая оживяват в реални проекти?

През 2023 г. с подкрепата на Министерство на образованието Европейската комисия в България стартира нов етап от кампанията #БуденЛиСи, с която насочва усилия към ангажирането на повече млади хора в разговор за активното гражданство и популяризирането на националната олимпиада по гражданско образование.

Поредица видеа „Гражданското образование - как уроците от класната стая оживяват в реални проекти“

В рамките на кампанията ще бъдат популяризирани три видеа, заснети по време на 16-тото издание на националната олимпиада по гражданско образование, което се проведе от 28 до 30 април 2023 г. в гр. Силистра.

Първото видео от поредицата проследява олимпиадата и разказва повече за нейните цели и начин на провеждане. Второто видео представя проекта „Пространство за добрознание“, разработен от ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе, който бе отличен като най-добър в рамките на олимпиадата. Третото видео е посветено на проекта „Ботаническа градина в НПМГ“  на ученици от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов", класиран на трето място.

Представителството на Европейската комисия в България в подкрепа на гражданското образование

От септември 2020 г. учениците в 11 и 12 клас за първи път изучават „Гражданско образование“ като самостоятелен предмет в училище. За да подпомогнат навлизането на новия предмет и да направят преживяването по-интересно, разбираемо и полезно, Европейската комисия в България, образователният портал Уча.се и Софийска платформа създадоха 36 видео урока за 11 клас и 33 урока за 12 клас по учебното съдържание. Достъпът до видеата е напълно безплатен. В допълнение беше разработено и помагало за учители, което да улесни преподавателите в насърчаването на учениците да бъдат будни и активни граждани.

С кампаниите #ДаСиГражданинЕСуперЯко през 2021 г. и #БуденЛиСи през 2022 г. и 2023 г. Представителството на Европейската комисия в България се стреми не само популяризира гражданското образование като такова, но и да вдъхнови младите хора да упражняват активно гражданските си права в обществото, да познават основните демократични ценности и обществени процеси, да са наясно с функциите на националните и европейските институции, и да бъдат будни граждани, които притежават силата и уменията да предизвикват промяна за едно по-добро бъдеще в България и ЕС.

В рамките на инициативите освен със заинтересовани страни, онлайн медии, стартирахме и успешни партньорства с редица популярни инфлуенсъри, ангажирани с обществено значими теми.

Вижте повече за предишните издания на кампаниите за гражданско образование: #БуденЛиСи или защо пътят към по-добро бъдеще минава през гражданското образование?

Националната олимпиада по гражданско образование

Националната олимпиада по гражданско образование се провежда ежегодно в три кръга – общински, областен и национален – по график, определен от МОН. В рамките на олимпиадата учениците разработват проекти, които им помагат да развиват уменията си за самоорганизация, насърчават активната им нагласа към обществено значими проблеми и вярата им, че усилията и стремежът за промяна на света към по-добро имат смисъл. Водещи ценности при разработването на проектите са иновативните идеи на учениците, които самостоятелно създават проектите си (като могат да се консултират с учителите си при нужда) и планирането на ефективни действия, чрез които може да бъде постигнати реални резултати.

За повече информация:

Олимпиада по гражданско образование

Министерство на образованието и науката