Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

11 филми, финансирани от ЕС, са номинирани за награди на фестивала във Венеция

Общо 13  кинотворби, подкрепени по Програма "Творческа Европа - МЕДИА", ще бъдат показани на фестивала във Венеция.

Програма Творческа Европа - МЕДИА

Единадесет филмови проекти, финансирани от ЕС, са номинирани за награди на 80-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция, който започва днес и продължава до 9 септември. На фестивала ще бъдат показани и още два филма, реализирани със средства от ЕС.

Всичките 13 кинотворби са подкрепени чрез Програма "Творческа Европа - МЕДИА" и са реализирани от международни екипи като съвместни продукции на няколко европейски страни.

В официалната надпревара за престижната награда "Златен лъв" влизат четири ленти: "The Promised Land" на Nikolaj Arcel (Дания, Германия и Швеция), "Dogman" на Люк Бесон (Франция), "Comandante" на Edoardo De Angelis (Италия) и "Io Capitano" на Matteo Garrone (Италия, Белгия). 

Други четири филма са селектирани в конкурсната програма "Оризонти": "Paradise is Burning" от Mika Gustafson (Швеция, Италия, Дания, Финландия), "Heartless" от Nara Normande Tião (Бразилия, Франция, Италия) и "City of the Wind" от Lkhagvadulam Purev-Ochir (Франция, Мадагаскар, Португалия, Нидерландия и Катар). 

Други четири кинопроекти, осъществени с финансиране от ЕС, са избрани в разделите "Venice Immersive" и "Giornate degli Autori". Те са копродукции на Франция, Германия, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Словакия.

Победителите в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат обявени на церемонията по награждаването, която ще се състои в заключителния ден на фестивала - 9 септември.

Тази година Европейската комисия участва във фестивала като съорганизатор на тематична кръгла маса за интелектуалната собственост в транс-медийния свят. Наред с това Програма МЕДИА организира дискусия за въздействието на изкуствения интелект върху творческата продукция и работните процеси във филмопроизводството.

Подробна информация за номинациите и събитията на филмовия фестивал във Венеция през 2023 г. можете да намерите тук.

Данни

Дата на публикуване
30 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България