Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

20 години членство в ЕС

Крепостта Царевец в цветовете на знамето на ЕС

Преди 20 години нашето европейско семейство стана по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ нашият Съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи Европейския съюз още по-силен.

Темпът на промяна в ЕС през последните две десетилетия е забележителен. Значителни са и ползите от разширяването. 450 милиона европейци са се ползвали със свобода на движение в рамките на един по-голям Съюз. Гражданите имат по-големи права и свободи. Демокрацията и принципите на правовата държава бяха укрепени, въпреки че понякога бяха подлагани на изпитание. Възможностите както за хората, така и за бизнеса се увеличиха. С разширяването от 2004 г. ЕС се превърна в един от най-големите единни пазари в света. Станахме свидетели на растеж и просперитет. Благодарение на инвестициите и фондовете на ЕС през последните 20 години в 27-те държави членки бяха изградени модерна инфраструктура и връзки с континентален мащаб. Европейското общество се възползва от повече иновации, публични и частни инвестиции, свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора, по-високи стандарти и по-големи възможности. През последните 20 години, въпреки световния икономически спад, икономиката на ЕС нарасна с 27 %. Страните, които станаха част от нашия Съюз през 2004 г., отбелязаха значителен икономически растеж. 

Представителствата на Европейската комисия в страните от ЕС са домакини на многобройни прояви за отбелязване на двадесетата годишнина от разширяването през 2004 г.

По случай тази забележителна годишнина, десетки сгради в цяла Европа бяха осветени в цветовете на европейското знаме. Благодарение на Община Велико Търново сред тях бе и крепостта Царевец в старопрестолната българска столица. Отбелязването на годишнината ще продължи паралелно с Деня на Европа: с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения на 9 май в Градската градина в София от 16.30 ч.

Допълнителна информация ще намерите на сайта на ЕК, посветен на разширяването и в тематичната брошура "20 години заедно".

Данни

Дата на публикуване
2 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България