Направо към основното съдържание
Представителство в България
Новинарска статия22 Hоември 2023 г.Представителство в България

2022 г. е втората най-тежка година за горските пожари

ЕК представя предложение за законодателство за мониторинг на горите в ЕС.

горски пожари
@ Arjen Kraaijeveld

През 2022 г. близо 900 000 хектара земи в Европейския съюз са били опустошени от пожари – територия, която съответства приблизително на размера на Корсика, показват данни от новия доклад „Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2022 г.“, публикуван от Съвместния изследователски център на Европейската комисия. 2022-ра е втората най-лоша година по отношение на горските пожари като най-лошата е 2017-а с 1.3 млн. хектара изгоряла земя, показва мониторингът на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

За трета поредна година безпрецедентните горски пожари причиняват големи екологични и икономически щети в ЕС и трагична загуба на човешки живот. По-голямата част от пожарите (96%) са причинени от човешки действия. Пожари са засегнали и защитени зони по „Натура 2000“: според доклада общият размер на изгорелите земи в защитените зони по „Натура 2000“ през 2022 г. е най-високият за едно десетилетие.

Това е предупредителен сигнал за това какво може да доведе глобалното затопляне през следващите години, тъй като температурите се повишават, а сушите стават все по-изразени в много европейски държави. Благодарение на превантивните мерки в ЕС и отделните държави членки и по-добрата подготвеност на огнеборците, броят на жертвите през 2022 г. беше ограничен.

Данните за 2023 г. показват, че досега горските пожари са засегнали около 500 000 хектара естествена земя в ЕС. Това включва най-големия единичен горски пожар (Александруполис, Гърция), регистриран в ЕС, с над 96 000 хектара изгорели площи.

Публикуването на доклада съвпада с представянето от ЕК днес на закон за мониторинг на горите, който ще запълни съществуващите пропуски в информацията за европейските гори и ще създаде всеобхватна база от знания за горите.

Публикуването на доклада съвпада с представянето от ЕК на закон за мониторинг на горите, който ще запълни съществуващите пропуски в информацията за европейските гори и ще създаде всеобхватна база от знания за горите.

За повече информация:

Съобщение до медиите - горски пожари

Съобщение до медиите - закон за мониторинг на горите

Въпроси и отговори за закона за мониторинг на горите

Данни

Дата на публикуване
22 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България