Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

35 511 младежи получават карти за безплатно пътуване в Европа по линия на DiscoverEU

DiscoverEU

35 511 млади европейци, включително от България, ще получат карти, за да пътуват безплатно с влак през лятото по линия на инициативата DiscoverEU на Европейската комисия, част от програмата „Еразъм +“.

Ако сте участвали в конкурса и желаете да проверите дали сте сред печелившите, въведете кода на апликацията си в полето на този линк.

DiscoverEU предлага на 18-годишните европейски граждани възможността да пътуват в цяла Европа и да опознаят нейното многообразие от първо лице. Притежателите на карта за пътуване могат да научат за културното наследство и историята на ЕС и да се свързват с хора от целия континент. 

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „От гледна точка на броя участници, този кръг на кандидатстване е най-успешният от момента, в който DiscoverEU стана част от програмата „Еразъм +“ през 2021 г. Радвам се, че толкова много млади хора ще получат възможност да открият Европа и да научат за нейната култура и история. Растящият ентусиазъм на младите хора, демонстриран по време на Европейската година на младежта (2022 г.) и Европейската седмица на младежта през 2024 г., е наистина вдъхновяващ.

Младите хора ще могат да пътуват самостоятелно или в група от до петима души между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г. Над 180 000 млади хора са кандидатствали за пролетния кръг на DiscoverEU през април 2024 г. С това броят на кандидатурите достига 1,4 милиона от стартирането на инициативата през 2018 г. 

Кандидатурите по DiscoverEU се отварят два пъти годишно — през пролетта и есента. На избраните кандидати се предлага карта за пътуване с влак и европейска младежка карта, която предлага отстъпки за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване и храна. 

Повече информация е налична на уебсайта на DiscoverEU, както и в тематичния информационен документ.

Данни

Дата на публикуване
3 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България