Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия16 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

5 млн. евро за литературни преводи и популяризиране на книги – покана за предложения по „Творческа Европа“

Творческа Европа

Кандидатствайте преди 16 април 2024 г., за да получите финансиране за превод, популяризиране и разпространение на европейски художествени литературни произведения. С тази покана за представяне на предложения на стойност 5 милиона евро „Творческа Европа“ финансира 40 проекта.

Европейската комисия отправи покана за представяне на предложения за 2024 г. за разпространение на европейски литературни произведения в рамките на програмата „Творческа Европа“. Подкрепена с бюджет от 5 милиона евро, тази инициатива има за цел да улесни превода, публикуването, разпространението и популяризирането на различни форми на европейски художествени произведения, включително романи, поезия и комикс, чрез приблизително 40 проекта.

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Всеки език и литературен жанр добавя специфична материя и цвят в богатата палитра на нашето европейско наследство. Благодарение на тази инициатива в размер на 5 милиона евро в подкрепа на литературните преводи и популяризирането на книги отваряме врати към различни светове, като даваме възможност на романи, поезия и дори комикси да достигнат до нова публика. Това е начинът, по който пишем по-силна, по-динамична европейска история, която ни свързва в общо разбиране и възприятие.

През 2024 г. поканата ще продължи да подкрепя Украйна в областта на книгите, като предоставя публикации на бежанците и разселените лица на украински език.

Допустимите субекти, независимо дали кандидатстват индивидуално или като част от консорциум, се приканват да разработят всеобхватни редакционни и промоционални стратегии за проекти, включващи най-малко пет художествени произведения, преведени на и от допустимите езици.

Размерът на подпомаганите проекти варира от малки проекти (до 10 книги, 100 000 EUR) до средни (до 20 книги, 200 000 EUR) и широкомащабни проекти (най-малко 21 книги, 300 000 EUR). Проектите трябва да отговарят на общите условия за допустимост и да включват най-малко пет превода. Крайният срок за подаване на кандидатури е 16 април 2024 г. За подробна информация и процедури за кандидатстване посетете страницата за покани на портала на ЕС за финансиране и обществени поръчки.

Данни

Дата на публикуване
16 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България