Направо към основното съдържание
Представителство в България
Новинарска статия11 Aприл 2022 г.

Авиационна безопасност: 20 руски авиокомпании бяха добавени към списъка на ЕС за авиационна безопасност

Въздушен транспорт и авиационна безопасност
European Union, 2020

Европейската комисия актуализира списъка на ЕС за авиационна безопасност, в който се посочват авиокомпаниите, обхванати от оперативна забрана или оперативни ограничения в рамките на ЕС, тъй като не отговарят на международните стандарти за безопасност. В списъка бяха включени 21 авиокомпании, сертифицирани в Русия. Това действие отразява сериозните опасения за безопасността, породени от принудителната пререгистрация от страна на Русия на въздухоплавателни средства, притежавани от чуждестранни лица, с която съзнателно се позволява тяхната експлоатация без валидни сертификати за летателна годност и която е в нарушение на международните стандарти за авиационна безопасност.

След актуализацията забраната за полети в небето на ЕС вече обхваща 117 авиокомпании:

  • 90 авиокомпании, сертифицирани в 15 различни държави — поради неподходящия надзор върху безопасността от страна на авиационните органи на тези държави;
  • 21 авиокомпании, сертифицирани в Русия, както и 6 отделни авиокомпании от други държави — поради установени сериозни пропуски по отношение на безопасността: Avior Airlines (Венесуела), Blue Wing Airlines (Суринам), Iran Aseman Airlines (Иран), Iraqi Airways (Ирак), Med-View Airlines (Нигерия) и Air Zimbabwe (Зимбабве).

Други две авиокомпании — Iran Air (Иран) и Air Koryo (Северна Корея), са обект на оперативни ограничения и могат да изпълняват полети до ЕС само с определени типове въздухоплавателни средства.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
11 Aприл 2022 г.