Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия23 Юни 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Български проекти сред отличените в инициативата „Нов европейски Баухаус“

Participation of Mariya Gabriel and Elisa Ferreira, European Commissioners, to New European Bauhaus (NEB) Award ceremony

На церемония в Брюксел снощи Европейската комисия обяви 15 награди на тазгодишното издание на инициативата „Нов европейски Баухаус“ и 14 избрани проекти, които ще се възползват от инвестиции в размер на 65 милиона евро по първата покана за представяне на предложения за иновативни действия в рамките на Европейската инициатива за градовете по Политиката на сближаване.

От 61 финалисти, 15 победители с образцови инициативи на Новия европейски Баухаус ще получат парични награди и комуникационна подкрепа, за да продължат да разработват и популяризират своите проекти и концепции.

Българският проект „Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях“ на Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе е отличен в категорията „Нови европейски шампиони в областта на образованието“.

Българско участие има и сред отличените предложения за иновативни действия на ЕС: в приоритетната област „Регенериране на градски пространства“, сред наградените проекти попада RELAUNCHTOWIN от Бургас.  

Контекст

Инициативата Нов европейски Баухаус свързва Европейския зелен пакт с нашите жилищни пространства и преживявания и призовава европейците да си представят и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите. Със специален бюджет на ЕФРР в размер на 450 милиона евро Европейската инициатива за градовете е нов инструмент в подкрепа на градското измерение на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г. През програмния период 2021—2027 г. най-малко 8 % от средствата по ЕФРР във всяка държава членка трябва да бъдат инвестирани в приоритети и проекти, избрани от градовете и основани на техните собствени стратегии за устойчиво градско развитие.

Вижте повече подробности в съобщението тук.

Данни

Дата на публикуване
23 Юни 2023 г.
Автор
Представителство в България