Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия12 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Български журналист е сред носителите на тазгодишните награди „Мегалици- Неджелски“

награда „Мегалици–Неджелски“

Европейската комисия обяви тримата победители в тазгодишната награда „Мегалици–Неджелски“ за млади и обещаващи журналисти: това са Антонина Лозанова от България, Сара Фачко от Хърватия и Олена Мартиниук от Украйна. ЕК присъди наградата на Антонина, Сара и Олена за силната им отдаденост към ЕС и неговите ценности и качествената журналистика.

Наградата „Мегалици-Неджелски“ (Megalizzi-Niedzielski) за млади и обещаващи журналисти беше стартирана през 2019 г. и отдава почит на Антонио Мегалици и Бартек Пьотр Орент-Неджелски – млади журналисти със силна съпричастност към ценностите на ЕС, които трагично загубиха живота си след терористично нападение в Страсбург през 2018 г. Оттогава 11 журналисти са спечелили наградата, която е част от програмата на ЕК Youth4Regions.

На церемонията по награждаването, проведена на 11 октомври 2023 г. като част от програмата на Европейската седмица на регионите и градовете, комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Тримата лауреати на наградата са талантливи журналисти с голям потенциал, които силно подкрепят ценностите на ЕС. Нашите демокрации зависят от свободната, независима преса, затова трябва да продължим да подкрепяме журналистите и медийните организации в борбата им да предоставят висококачествена информация на европейците.“

Комисията обявява и нова покана за представяне на предложения в подкрепа на повишаване на осведомеността относно политиката на сближаване и нейното положително въздействие върху живота на гражданите на ЕС. Тази 7-та покана за представяне на предложения разполага с общ бюджет от 7 милиона евро. Досега Комисията е предоставила финансиране в размер на 35 милиона евро на повече от 150 медийни организации, чиито комуникационни дейности достигнаха до милиони хора чрез традиционните медии, телевизия и радио, прояви и онлайн платформи. Крайният срок за подаване на кандидатури е 9 януари 2024 г. Примери за комуникационни дейности на предишни бенефициери могат да бъдат намерени на тази уебстраница.

Данни

Дата на публикуване
12 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България