Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия7 Юни 2022 г.Време за четене 1 мин

Бюджетът на ЕС за 2023 г.: средство за Европа да продължи да оформя променящия се свят

Euro converter calculator

Комисията предложи днес годишен бюджет на ЕС в размер на 185,6 милиарда евро за 2023 г., който да бъде допълнен с близо 113,9 милиарда евро безвъзмездни средства по линия на инструмента NextGenerationEU. Бюджетът на ЕС ще продължи да мобилизира значителни инвестиции за засилване на стратегическата автономност на Европа, настоящото икономическо възстановяване, запазването на устойчивостта и създаването на работни места. Комисията ще продължи да отдава приоритет на инвестициите в областта на екологията и цифровите технологии, като същевременно отговаря на неотложните нужди, произтичащи от неотдавнашните и настоящите кризи.

Проектобюджетът за 2023 г., подсилен от инструмента NextGenerationEU, е предназначен да задоволи най-належащите нужди от гледна точка на възстановяването на държавите — членки на ЕС, и нашите партньори по света. Тези финансови средства ще продължат да изграждат и модернизират Европейския съюз и да укрепват статута на Европа като силен световен фактор и надежден партньор.

През годината ще бъдат внесени допълнителни предложения за финансиране на последиците на войната в Украйна както във външен, така и във вътрешен план, въз основа на по-точна оценка на нуждите, съгласно заключенията на Европейския съвет от 31 май 2022 г.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
7 Юни 2022 г.