Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Бюджетът на „Хоризонт Европа“ за 2024 г. се увеличава с 1.4 млрд. евро

Хоризонт Европа

Актуализирана е работната програма на „Хоризонт Европа“ за периода 2023-2024 г. ЕК увеличи и бюджета на инициативата MSCA4Ukraine в подкрепа на украински изследователи, принудени да избягат от войната.

Комисията прие изменение на работната програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ за периода 2023-24 г. С изменението се мобилизира неразпределено досега финансиране по линия на „Хоризонт Европа“ – бюджетът за 2024 г. се увеличава с близо 1,4 млрд. евро и достига общо 7,3 млрд. евро. Някои от характеристиките на актуализацията включват:

През 648 г. ЕС ще инвестира 2 024 милиона евро в научноизследователски и иновационни дейности в подкрепа на мисиите на ЕС. Новите действия за 2024 г. следва да доведат до възстановяване на най-малко 25 000 км свободно течащи реки, договори за климатични градове с повече от 100 града, 100 живи лаборатории и фарове, водещи до преход към здрави почви и др.

Новият европейски Баухаус има за цел да донесе ползите от Европейския зелен пакт в ежедневието и жилищните пространства на хората. Изменената работна програма „Хоризонт Европа“ за периода 2023-24 г. отпуска 20 млн. евро за подготовка на почвата за изпълнението на Механизма за Новия европейски Баухаус.

С изменението се отделят 48 млн. евро за Европейския облак за сътрудничество в областта на културното наследство. Това ново цифрово пространство ще подкрепя институциите и изследователите в областта на културното наследство, както и културните и творческите индустрии.

За да се подпомогне подготовката на Европа за потенциални бъдещи пандемии, изменената работна програма включва инвестиция в размер на 50 млн. евро за Европейско партньорство за готовност за пандемии.

Същевременно Комисията увеличи и бюджета на инициативата MSCA4Ukraine, създадена в подкрепа на изследователите, принудени да избягат от Украйна, с допълнителни 10 млн. евро. Схемата подпомага разселените изследователи от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Допълнителното финансиране ще даде възможност на най-малко 50 изследователи, принудени да избягат от Украйна, да продължат безопасно работата си по научноизследователски проекти.

За повече информация

Справочни документи | Портал за обществени поръчки на ЕС за финансиране

Стратегически план на програмата „Хоризонт Европа“

Портал за възлагане на обществени поръчки за финансиране

Данни

Дата на публикуване
18 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България