Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия29 Hоември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

CulturEU: EK увеличава подкрепата си за културния сектор чрез онлайн ръководство за финансиране от ЕС

Европейската комисия стартира ново интерактивно ръководство, в което се описват всички възможности за финансиране на равнище ЕС за секторите на културата и творчеството.

Мария Габриел обявява CultureEU

CulturEU — единично „гише“ за информация относно финансирането от ЕС, обединява общо 75 възможности за финансиране от 21 различни програми на ЕС — от Творческа Европа и Хоризонт Европа до структурните фондове и InvestEU. Само с няколко щраквания на мишката интерактивният онлайн инструмент може да насочи всяка европейска културна организация към най-подходящата финансова подкрепа от ЕС, която е достъпна за нея.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: Секторите на културата и творчеството имат уникалната сила да подобряват живота на хората, да изграждат общностни връзки, да създават работни места и растеж и да вдъхновяват други сектори. Беше крайно време да се осигури подкрепа за културните дейци в търсенето на европейски средства и да се съберат в едно-единствено ръководство всички възможности за финансиране, които ЕС им предлага. Това безпрецедентно картографиране позволява на всички културни дейци да намерят най-подходящото европейско финансиране измежду 75 възможности само с три щраквания на мишката. Вярвам, че това ръководство ще допринесе допълнително за повишаването на достъпността на финансирането от ЕС за всички културни организации и ще им помогне по пътя им към устойчиво възстановяване.

Ръководството е разработено с цел да се помогне на всички партньори, работещи в секторите на културата и творчеството, независимо от техния вид или размер, да се ориентират във финансирането от ЕС и да разберат какви възможности са на тяхно разположение, като в крайна сметка се улесни достъпът им до финансиране от ЕС. Заинтересованите страни могат автоматично да филтрират съответните възможности за финансиране въз основа на своите нужди, сектор и вид организация, която представляват. Ръководството се допълва от вдъхновяващи примери и най-добри практики. CulturEU ще бъде редовно актуализирано с най-новата информация относно новите покани за представяне на предложения и ще бъде достъпно на всички езици на ЕС в началото на 2022 г.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
29 Hоември 2021 г.
Автор
Представителство в България