Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Mарт 2022 г.Време за четене 1 мин

Да се изправим в защита на Украйна: глобална кампания за мобилизиране на подкрепа за бежанците

Да се изправим в защита на Украйна: глобална кампания за мобилизиране на подкрепа за бежанците

Като признание за съществената роля на Полша в подкрепа на бежанците, бягащи от нашествието в Украйна, на 9 април във Варшава в рамките на кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“ ще се проведе проява за поемане на ангажименти, свикана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо.

Президентът на Полша Анджей Дуда ще участва заедно с председателя Урсула фон дер Лайен, докато министър-председателят Трюдо ще участва дистанционно.

Проявата за поемане на ангажименти ще бъде завършекът на по-широка онлайн кампания, стартирана от Европейската комисия и правителството на Канада на 26 март, събота, в партньорство с международната организация за застъпничество Global Citizen

Целта на кампанията е да се набере финансиране и други видове помощ за посрещането на нуждите на вътрешно разселените лица в Украйна и на бежанците. Кампанията е отговор на призив за подкрепа, отправен от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Вътрешно разселените лица са 6,5 милиона души. Освен това Европейският съюз приютява над 3,8 милиона бежанци. Полша е приела над 2,5 милиона бежанци и играе важна роля като хуманитарен център, от който се разпределя помощ от цяла Европа за Украйна.

Тъй като не се вижда краят на конфликта, от жизненоважно значение е да се предоставят допълнителни ресурси, за да се посрещнат нуждите на вътрешно разселените лица в Украйна и на бежанците.

Целта на кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“ е да мобилизира правителства, институции, творци, предприятия и отделни лица, за да се набере финансиране и други видове помощ за посрещането на нуждите на вътрешно разселените лица в Украйна и на бежанците.

Творци от цял свят вече се присъединиха към кампанията, сред които Боно, Мадона, Елтън Джон, Майли Сайръс, Адам Ламберт, Селин Дион и Аланис Морисет, като се очаква да се включат и други.

За повече информация:

Кампания „Да се изправим в защита на Украйна“

ЕС подкрепя Украйна

Отговорът на Канада на руското нашествие в Украйна

Подкрепа за Украйна — уебсайт на полското правителство

 

Данни

Дата на публикуване
30 Mарт 2022 г.