Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия9 Aприл 2022 г.Време за четене 1 мин

Да се изправим в защита на Украйна: Поети задължения в размер на 9,1 милиарда евро в подкрепа на вътрешно разселените лица и бежанците

Symbolic -  European and Ukrainian flags

По време на световната проява за поемане на ангажименти и кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“ бяха набрани 9,1 милиарда евро — включително 1 милиарда евро от Европейската комисия — за хората, бягащи от руското нашествие, в други краища на Украйна и в чужбина. Освен това Европейската банка за възстановяване (ЕБВР) и развитие обяви допълнителен заем в размер на 1 милиарда евро за покриване на нуждите на хората, разселени вследствие на нахлуването.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Солидарността на държавите, предприятията и хората по света предлага лъч светлина в този тъмен час. По време на кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“ бяха набрани 9,1 милиарда евро за хората, бягащи от бомбите, в границите на Украйна и извън тях, а ЕБВР пое ангажимент да предостави допълнително още един милиард евро. И няма да спрем дотук. Ще продължим да предоставяме подкрепа. А след като бомбите престанат да падат, ще помогнем на народа на Украйна да възобнови страната си. Ще продължим да се застъпваме за Украйна.

Общата сума на поетите ангажименти и финансирането от ЕБВР възлиза на 10,1 милиарда евро. От тях 1,8 милиарда евро са предназначени за вътрешно разселените лица, а 8,3 милиарда евро — за бежанците, намиращи се в разположените на първа линия държави — членки на ЕС, и държави като Молдова.

Поетите ангажименти в размер на 9,1 милиарда евро се състоят от:

  • 4,1 милиарда евро от правителства, дружества и отделни граждани по целия свят под формата на финансови вноски и дарения в натура, предназначени за вътрешно разселените лица и бежанците.
  • 5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства от европейски публични финансови институции (Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа).

Поетите от правителствата ангажименти за вътрешно разселените лица в Украйна вече до голяма степен ще бъдат разпределяни чрез украинските органи на централно и местно равнище. Даренията от частния сектор и от гражданите, предназначени за вътрешно разселените лица, ще бъдат разпределяни главно чрез агенциите на ООН.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
9 Aприл 2022 г.