Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Mарт 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Ден на европейските автори: ЕК предприема действия за насърчаване на четенето сред младите хора

Reading

На 27 март 2023 г. Европейската комисия отбелязва за първи път Деня на европейските автори — нова инициатива, ръководена от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Денят ще бъде повод младите поколения да преоткрият четенето на книги и да им се покаже как литературата може да бъде средство за индивидуално израстване. Четенето може да помогне най-вече на учениците в средното образование да се справят с лични проблеми и с обществени предизвикателства. Освен това новото ежегодно честване има за цел да популяризира богатството и многообразието на европейската литература и представлява възможност да се подчертае значението на всички програми и инициативи за насърчаване на четенето, осъществявани в отделните европейски държави.

Средните училища в Европа бяха насърчавани да организират сесии за четене на глас с автор, известна личност или представител на сектора на книгоиздаването, за да разкажат на учениците за различните професии, участващи в създаването на една книга — от автор до илюстратор, преводач, редактор и много други. През 2023 г. в Деня на авторите на ЕС повече от 1000 училища в цяла Европа организират сесии за четене на глас

Тази година 100 европейски автори ще посетят училищата, за да прочетат на глас част от своите произведения и да насърчат учениците да се запознаят с европейски автори. Комисията организира тази обиколка на европейски автори в сътрудничество със Съвета на европейските писатели и с консорциума за Наградата за литература на Европейския съюз.

Също така на 27 март в София ще бъде проведена еднодневна конференция за насърчаване на четенето, посветена на Деня на европейските автори. Конференцията ще събере заедно представители на министерствата на културата и образованието на държавите на ЕС, публични институции и национални НПО, работещи в тази област, както и организации, представляващи издателския сектор на европейско равнище. Това е възможност за споделяне на примери и практики за това как образователната система и издателският сектор си сътрудничат за насърчаване на четенето в училищата на местно, национално и европейско равнище. Конференцията ще бъде предавана онлайн.

В Деня на европейските автори всички се приканват да споделят изображението на книга на свой любим европейски автор в социалните медии с хаштага #ReadWithEurope.

Денят на европейските автори, който се провежда за първи път тази година, е инициатива на направление „Култура“ на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, с което се подкрепят литературата и публикациите. Направление „Култура“ на „Творческа Европа“ вече организира Наградата за литература на Европейския съюз, като по линия на направлението се съфинансира преводаческата дейност, чиято цел е да направи европейската литература по-достъпна и да свърже публиката с европейската литература — цели, които Денят на европейските автори също се стреми да подкрепя.

За повече информация:

Ден на европейските автори | Култура и творчество (europa.eu).

Награда за литература на Европейския съюз | Култура и творчество (europa.eu).

Разпространение на европейски литературни произведения и преводи на литературни произведения | Култура и творчество (europa.eu).

Данни

Дата на публикуване
27 Mарт 2023 г.
Автор
Представителство в България