Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия5 Юли 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изгонени в прегръдката на Европа

Кремълският кръговрат на смърт и лъжи
1. Вижте колко велика е нашата армия! 2. Това никога не се е случвало 3. Те така или иначе бяха нацисти 4. Това е инсценировка от {въведи западно име} 5. А какво ще кажете за {въведи противоречива тема} 6. Повтори

На 23 юни 2022 г. Европейският съвет предостави статут на страна кандидатка на Украйна и Молдова и изрази готовност да направи същото за Грузия, след като бъдат разгледани посочените в становището на Комисията приоритети за нейната кандидатура за членство.

Контролираните от руската държава медии за дезинформация и техните сателити се възползваха от наистина историческия момент, за да тиражират измамните си твърдения за разширяването на ЕС. Въпреки че първоначалната реакция на прокремълската дезинформационна екосистема беше донякъде сдържана, тя бързо започна с рециклирането на някои от утвърдените прокремълски наративи, които вече използваше за дискредитиране на процеса на Източното партньорство. 

Не след дълго започнаха да се разпространяват твърдения, че ЕС „поробва“ съседните държави като използва Украйна и Молдова за политически инструменти  и дава фалшиви обещания, които подмамват кандидатите. Сред по-значимите дезинформационни послания бяха и опитите за дискредитиране на процеса на присъединяване към ЕС с твърденията, че решенията на Съвета на ЕС са разрушителни и прибързани. За да се „докажат“ тези твърдения беше направено сравнение с времето, необходимо на ЕС да предостави статут на страна кандидат на други държави.

Някои от по-крайните твърдения на дезинформацията включваха също и неверни обвинения, че статутът на страна кандидатка на Молдова е даден в замяна на присъединяването ѝ към санкциите на ЕС срещу Русия и неоснователни твърдения, че Румъния се опитва да включи Молдова към своята територия чрез процеса на присъединяване към ЕС.

Обвиненията към партньорите на ЕС не са нещо ново за Кремълските пропагандисти и манипулатори на информация. EUvsDisinfo е каталогизирал много примери през годините. Рециклирането на дезинформацията също е широко използвана тактика. В края на краищата, ако повтаряш една лъжа достатъчно пъти, хората могат да започнат да вярват в нея. Засега това изглежда е подходът, предпочитан от прокремълските дезинформационни медии за да пречат на поетия път на Украйна, Молдова и Грузия към ЕС.

Разбира се, за Кремъл това е все едно да се ходи по тънко въже. От една страна, те трябва да изглеждат безразлични и спокойни от последните решения на Европейския съвет, като твърдят, че това е „вътрешен въпрос на ЕС“ и не представлява никаква заплаха за Русия. От друга страна, прокремълският дезинформационен апарат, който се поддържа с използването на страхове и несигурност, трябва да продължи да критикува „западния експанзионизъм“ и да подсилва заплахата от обкръжаване на Русия. Постоянното представяне на себе си като жертва е важен елемент за сплотяването на хората под знамената на Кремъл. Това беше повторено от министъра на външните работи Сергей Лавров, който твърди, че „Европейският съюз и НАТО изграждат коалиция срещу Москва“ и дори сравнява тези усилия с нацистката атака срещу Съветския съюз по време на Втората световна война.

Безгранична безнаказаност в лицето на военните престъпления

Обрисуването на противниците с „нацистката четка“ се е превърнало в един от определящите елементи на прокремълската дезинформация за необоснованата военна агресия на Русия срещу Украйна. И това върви ръка за ръка с все по-агресивна реторика, често равняваща се на реч на омразата, която дехуманизира и оклеветява невинните жертви на агресията на Русия. Кремълският кръговрат на смърт и лъжи продължава да се повтаря с почти пълна безнаказаност, за да оправдае неоправдаемото.

На 27 юни светът научи за още едно зверство, извършено от руските нашественици в Украйна. Ракетна атака срещу търговски център в Кременчук уби най-малко 18 души, като още десетки са изчезнали в развалините на разрушената сграда. Прокремълският апарат за дезинформация бързо приложи същата тактика, която сме виждали неведнъж — от бомбардирането на родилна болница в Мариупол до прикриването на руските военни престъпления в Буча. Първо имаше мълчание и опровержение – Русия отказа да признае, че е имало атака. След това започна разгласяване на предполагаема украинска провокация, напомняща развенчаните прокремълски твърдения за Буча. След като бяха събрани повече доказателства и вината вече не можеше да бъде отречена, дойде време да се обвинят жертвите с фалшивите твърдения, че Русия е ударила таен склад за боеприпаси и оръжия на Запада. В допълнение за отклоняване на вниманието контролираните от руската държава дезинформационни медии приложиха предпочитаната си тактика – стъпка 5 от Кремълския кръговрат, като си измислиха твърдения за планове на НАТО да създаде бази в Луганск.

Нито едно от твърденията на Кремъл не се основава на действителността и не е подкрепено с факти, но човешкото страдание, което те причиняват, и насилието над цивилните, са напълно реални. Лъжите, манипулацията и дезинформацията проправят пътя за такива зверства и трябва да бъдат разкривани и строго осъждани. EUvsDisinfo вече събра 14 000 примера за текущи кампании на Русия за дезинформация и ще продължи да актуализира своята база данни, докато този проблем съществува.

За повече информация:

EUvsDisinfo

 

Данни

Дата на публикуване
5 Юли 2022 г.
Автор
Представителство в България