Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия26 Mай 2022 г.Време за четене 1 мин

Дезинформация засилва продоволствената несигурност

Дезинформацията засилва продоволствената несигурност

Последиците от нападението на Русия над Украйна се простират далеч извън границите на Украйна. Три месеца след безсмислената и брутална агресия на Русия, Световната продоволствена програма на ООН предупреждава за недостиг на храна в глобален мащаб и надвиснала заплаха от глад – все последици от войната.

Известна като житницата на Европа, Украйна отдавна е един от най-големите производители и износители на селскостопански продукти в света. В опита си да подчини Украйна, Русия се насочи към складове за храни, краде реколта и селскостопанско оборудване, унищожава капацитета за преработка на храни и транспорт, и нещо от решаващо значение - блокира украинските пристанища в Черно море за предотвратяване на износа на украинско зърно.

Действията на Русия директно дестабилизират световните пазари на храни, докато руската дезинформация изостря напрежението в опит да отклони вината и да възпрепятсва световната подкрепа за Украйна.

Кремълската дезинформационната екосистема се стреми да убеди световната публика, че международните санкции, наложени на Русия, са причина за скока на цените на храните и горивата. Такива съобщения се разпространяват на много езици в Европа, в нейно съседство, както и извън нея - отразявани от китайските медии, засилвайки техния глобален обхват.

В действителност международните санкции, наложени на Русия, са насочени към възможността на Кремъл да финансира военната си агресия – основната причина за задаващата се продоволствена криза – а не към селскостопанския сектор. Има облекчение на санкциите по отношение на износ и сделки, свързани с храни и селскостопански продукти.

В допълнение Русия използва и дипломатически форуми като платформа за своите твърдения, че Украйна транспортира зърно за ЕС, за да плаща на Запада за доставки на оръжие, илюстрирайки още веднъж, че руските дипломати са станали част от машината за дезинформация на Кремъл (вижте подобно твърдение, отразено от китайски медии). Избраните органи на Русия също: според председателя на Държавната дума на Русия, вместо да помага на Украйна, Вашингтон причинява глад в Украйна. Според подобни дезинформационни съобщения Украйна е тази, която блокира кораби в собствените си пристанища  – твърдение, опровергано от украинските проверители на факти.

Предишни прокремълски дезинформационни наративи, насочени към световната публика, представяха нападението на Русия над Украйна като отговор на „западния заговор“. Твърдения като „Западът е виновен“ подсилват лъжата за глобалната продоволствена сигурност.

На рускоезичната публика прокремълските издания предоставят нещо още по-коварно. През годините дезинформационните канали отричаха Гладомора, предизвикан от хората глад, измислен от Сталин за унищожаване на украинското селско население, който отнема милиони животи през 30-те години на миналия век. Сега прокремълските медии твърдят, че Русия е тази, която пречи на Киев да организира нов Гладомор в Украйна, като блокира украинските пристанища в Черно море. По типичен за Оруел маниер Русия, чиито действия предизвикват глобална продоволствена криза, е представена като „спасител“.
 

За повече информация:

EUvsDisinfo

Данни

Референция
https://euvsdisinfo.eu/
Дата на публикуване
26 Mай 2022 г.