Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия4 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

DiscoverEU: 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа

DiscoverEU
(c) European Union, 2020

Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Кръгът за кандидатстване започва днес в 12:00 ч. и ще приключи в сряда, 18 октомври в 12:00 ч. централноевропейско време. За да спечелят карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал, да отговорят на 5 въпроса от викторина и на един решаващ въпрос. Успешните кандидати, родени между 1 януари 2005 г. и 31 декември 2005 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване между 1 март 2024 г. и 31 май 2025 г. Поканата е отворена за кандидати от държави на Европейския съюз и от трети държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, т.е. Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Участниците ще могат да открият маршрута, посветен на Новия европейски Баухаус, стартиран през януари 2023 г. Неговата цел е да вдъхнови младите хора при избора на дестинации и да се повиши осведомеността относно значението на това Европейският съюз да бъде „красив, устойчив, обединен“. Участниците също така ще продължат да се възползват от инициативите, стартирани през 2022 г. по време на Европейската година на младежта, като „Младежта опознава културата благодарение на DiscoverEU през 2022 г.“ и Културния маршрут на DiscoverEU. Този маршрут съчетава различни дестинации и клонове на културата, включително архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други. Участниците в DiscoverEU могат да посетят европейските столици на културата, дестинации, включени в престижния списък на световното наследство на ЮНЕСКО, и места, носещи Знака за европейско наследство. Освен това те могат да посещават и местата — носители на наградата „Достъпен град“. Става въпрос за градове, които са направили повече от изискваното, за да станат по-достъпни за всички хора, независимо от тяхната възраст, степен на мобилност или способности. Друга дейност, която ще продължи, е предоставянето на участниците на карта за намаления, съдържаща над 40 000 възможности за отстъпки в обществения транспорт, за културни прояви, настаняване, храна, спорт и други услуги, предлагани във всички отговарящи на условията държави.  

Националните агенции по програматa „Еразъм+“ съдействат на младите хора, като организират информационни срещи преди заминаването, които ги подготвят за пътуването им. Като част от наследството на Европейската година на младежта националните агенции организират срещи по линия на DiscoverEU — вълнуваща културна програма, която продължава от един до три дни във всички държави, участващи в „Еразъм+“. Досега са проведени 100 такива срещи и организирането им ще продължи и през следващите години.

Социалното приобщаване е основен приоритет на програмата „Еразъм+“ и участниците с увреждания или здравословни проблеми ще бъдат подпомагани по време на пътуването си. Освен това през октомври 2022 г. националните агенции по програма „Еразъм+“ стартираха действието за приобщаване DiscoverEU, което даде възможност на организации, работещи с млади хора с по-малко възможности, както и на неформални групи млади хора да кандидатстват за безвъзмездни средства. Участниците в действието за приобщаване DiscoverEU ще получат допълнителна подкрепа, като например възможността да пътуват с придружаващи лица. През 2023 г. в рамките на действието за приобщаване се провеждат две покани за представяне на предложения. По време на първата покана, която се проведе през октомври 2022 г., в националните агенции по програма „Еразъм+“ бяха одобрени 108 проекта. Първите участници в това специфично действие започнаха пътуването си през март 2023 г. 

Комисията насърчава устойчивото пътуване с железопътен транспорт. При все това за младите хора от най-отдалечените региони, отвъдморските страни и територии, отдалечените райони и островите са налице специални възможности.

За повече информация:

DiscoverEU

Европейски младежки портал

Данни

Дата на публикуване
4 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България