Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия11 Oктомври 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

DiscoverEU предоставя на младежите 35 000 билета за влак тази есен

Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 35 000 младежи ще получат железопътна карта, за да пътуват из Европа и да се запознаят с нейната богата култура.

Holidays during the coronavirus pandemic

Поканата е отворена за кандидати от страните, участващи в програмата „Еразъм+“, от днес на обяд до 25 октомври на обяд. За да спечелят железопътна карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал и да отговорят на 5 въпроса от викторина, както и на още един допълнителен въпрос. Кандидатите, които успешно са отговорили на викторината за подбор и са родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода от 1 март 2023 г. до 29 февруари 2024 г.

По време на Европейската година на младежта 2022 броят на картите за пътуване беше значително увеличен. Тази година са предоставени общо 70 000 карти. DiscoverEU вече е част от „Еразъм+“, което означава, че инициативата е отворена и за кандидати от Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция.  

Младежите, които ще получат железопътна карта, ще продължат да се ползват от карта за намаления, съдържаща над 40 000 възможности за отстъпки в обществения транспорт, за културни прояви, настаняване, храна, спорт и други услуги, предлагани във всички отговарящи на условията държави.

В контекста на Европейската година на младежта Комисията стартира водещата инициатива „Младежта опознава културата благодарение на DiscoverEU през 2022 г.“ На 25 май 2022 г. беше поставено началото на Културния маршрут на DiscoverEU. Той съчетава различни дестинации и културни аспекти, включително архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други. Участниците в DiscoverEU могат да посетят европейските столици на културата, обекти, включени в престижния списък на световното наследство на ЮНЕСКО, и места, носещи Знака за европейско наследство. Освен това те могат да посещават и местата — носители на наградата „Достъпен град“. Става въпрос за градове, които са направили повече от изискваното, за да станат по-достъпни за всички хора, независимо от тяхната възраст, степен на мобилност или способности.

Националните агенции по програматa „Еразъм+“ съдействат на младите хора, като организират информационни срещи преди заминаването, които ги подготвят за пътуването им. Чрез тези срещи DiscoverEU има за цел да насърчава, наред с другото, дискусиите относно устойчивостта, културата и европейската идентичност. Освен това, като част от Европейската година на младежта агенциите организират сборни срещи DiscoverEU Meet-ups. Инициативата стартира през лятото на 2022 г. и предлага вълнуваща културна програма с продължителност между един и три дни във всички страни от „Еразъм+“. Досега са били проведени 49 такива сборни срещи и организирането им ще продължи и през следващите години.

Социалното приобщаване е основен приоритет на програмата „Еразъм+“ и участниците с увреждания или здравословни проблеми могат да бъдат придружавани по време на пътуването си. Освен пътните разходи се оказва също и допълнителна индивидуална помощ. Тази година националните агенции по „Еразъм+“ стартират също действието за приобщаване по DiscoverEU, което дава възможност на организациите, работещи с млади хора с по-малко възможности, да кандидатстват за безвъзмездни средства.

Комисията насърчава устойчивото пътуване с железопътен транспорт. Предвидени са специфични мерки за младите хора от най-отдалечените региони, отвъдморските страни и територии, отдалечените райони и островите.

За повече информация:

DiscoverEU

Европейския младежки портал

Данни

Дата на публикуване
11 Oктомври 2022 г.
Автор
Представителство в България