Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Декември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

EК и Върховният представител призовават за действия срещу всички форми на омраза

Няма място за омраза
© Copyright Gettyimages - E+ / filadendron

Европейската комисия и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност приеха съобщение „Няма място за омраза: Европа, обединена срещу омразата“. Това е призив за действиe към всички европейци да се противопоставят на омразата и да дадат предимство на толерантността и уважението.

През последните седмици Европа преживява тревожно нарастване на речта на омразата и престъпленията от омраза и доказателствата сочат, че еврейските и мюсюлманските общности са особено засегнати. С днешното съобщение Комисията и Върховният представител увеличават усилията за борба с омразата във всичките ѝ форми, чрез действия в различни политики, включително сигурността, цифровите технологии, образованието, културата и спорта:

  • Комисията ще обяви още тази година предвидената за 2024 г. покана за представяне на предложения по фонд „Вътрешна сигурност“ с увеличен бюджет и акцент върху еврейските храмове. Програмата PROTECT ще бъде подсилена през 2024 г. с допълнително финансиране за защита на обществените пространства и местата за богослужение на всички вероизповедания, включително увеличение с 5 милиона евро за справяне със заплахите, породени от нарастващия антисемитизъм.
  • За да се защити от заплахи онлайн, Комисията ще настоява за финализиране на укрепения Кодекс на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза във връзка с новите задължения на онлайн платформите в Законодателния акт за цифровите услуги.
  • Комисията ще подкрепя обучения за журналисти за спазване на медийните стандарти по отношение на изказванията, подбуждащи към омраза, и ще продължи изпълнението на проекти, насочени към насърчаване на приобщаването и многообразието в образованието, културата и спорта.

Повече подробности ще откриете в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
6 Декември 2023 г.
Автор
Представителство в България