Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК издаде разрешение за адаптирана ваксина срещу COVID-19

Comirnaty XBB.1.5
(c) European Union, 2021

Европейската комисия разреши адаптираната ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty XBB.1.5, разработена от BioNTech-Pfizer. Тази ваксина бележи нов важен етап в борбата с болестта. Това е третото адаптиране на тази ваксина в отговор на новите варианти на COVID-19. Разрешението бе издадено по ускорена процедура, за да се даде възможност на държавите членки да се подготвят навреме за своите ваксинационни кампании за есенно-зимния сезон.

Ваксината е разрешена за възрастни, деца и кърмачета на възраст над 6 месеца. В съответствие с предишните препоръки на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията  (ECDC), възрастните и децата на възраст над 5 години, които се нуждаят от ваксинация, следва да имат еднократна доза, независимо от тяхната история на ваксинация срещу COVID-19.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Приветствам това много навременно разрешаване на актуализираната ваксина срещу COVID, която ще бъде насочена към нововъзникващи и разпространяващи се варианти. COVID-19 ще се разпространява успоредно със сезонния грип през предстоящия есен и зимен сезон и трябва да бъдем готови. Тази потенциална двойна заплаха ще изложи уязвимите хора на повишен риск и ще окаже допълнителен натиск върху болниците и здравните работници. Ваксинацията е нашият най-ефективен инструмент срещу двата вируса и поради това насърчавам всички, които отговарят на условията, особено най-уязвимите, да следват научните препоръки и да се ваксинират възможно най-скоро.“

За повече информация:

Разрешение от Комисията

Решение на ЕМА

Стратегия на ЕС за ваксините

Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Мерки на ЕС в отговор на коронавируса

Преглед на мерките на Комисията

Данни

Дата на публикуване
1 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България