Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК откри производство срещу "Мета" по Законодателния акт за цифровите услуги

Цифрови услуги

Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали „Meta“, доставчикът на „Facebook“ и „Instagram“, е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Тази Комисия създаде средства за защита на европейските граждани от целенасочена дезинформация и манипулиране от страна на трети държави. Ако подозираме, че правилата са нарушени, действаме. Това е вярно по всяко време, но особено във времена на демократични избори. Големите цифрови платформи трябва да изпълнят задълженията си да вложат достатъчно ресурси в това и днешното решение показва, приемаме сериозно спазването на изискванията. Защитата на нашите демокрации е обща борба с държавите членки. Днес в Прага искам да благодаря на министър-председателя Фиала за активната му роля в повдигането на въпроса на европейско равнище, както и за задействането от страна на Белгия на извънредния механизъм за обмен на информация между държавите членки.“

Предполагаемите нарушения обхващат политиките и практиките на „Meta“, свързани със заблуждаваща реклама и политическо съдържание. Те се отнасят и до липсата на ефективен граждански дискурс в реално време на трета страна и инструмент за наблюдение на изборите преди вота за Европейски парламент на фона на обезсилването от страна на „Meta“ на неговия инструмент за публична информация в реално време „CrowdTangle“ без подходяща замяна.

Освен това Комисията подозира, че механизмът за сигнализиране за незаконно съдържание в услугите („уведомяване и действие“), както и механизмите за правна защита на ползвателите и вътрешните механизми за подаване на жалби не са в съответствие с изискванията на Законодателния акт за цифровите услуги и че има недостатъци в предоставянето на достъп на „Meta“ до публично достъпни данни на изследователите.

Откриването на производството се основава на предварителен анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от „Meta“ през септември 2023 г., отговорите на „Meta“ на официалните искания за информация на Комисията (относно незаконното съдържание и дезинформацията, достъпа до данниабонамента за политика без реклами и генеративен ИИ), публично достъпните доклади и собствения анализ на Комисията.

Повече информация можете да намерите в тази съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
30 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България