Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия15 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК отпуска 500 млн. евро за увеличаване на производството на боеприпаси за отбранителната промишленост на ЕС

Акт ASAP
(c) European Union, 2018

Европейската комисия отпусна 500 милиона евро, предвидени в Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP). Това ще позволи на европейската отбранителна промишленост да увеличи капацитета си за производство до 2 милиона боеприпаси годишно до края на 2025 г.

Комисията приключи оценката съгласно Регламента ASAP за рекордно кратко време и подбра 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост при увеличаването на производството и готовността. Очаква се споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати да бъдат подписани през май 2024 г.

Комисията също така стартира работната програма за инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA) и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО).

Взети заедно, тези програми разполагат с бюджет от почти 2 милиарда евро. Днешните стъпки за укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база се предприемат след приемането на първата по рода си Европейска стратегия за отбранителната промишленост (ЕСЗД) и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителна промишленост (EDIP).

С приемането на EDIRPA и стартирането на съответните покани за представяне на предложения Комисията за първи път стимулира държавите членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, обслужващи най-неотложните и критични нужди, особено тези, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. С общ бюджет от 310 милиона евро, работната програма на EDIRPA ще подпомага съвместното възлагане на обществени поръчки в областта на производството на боеприпаси и на противовъздушната и противоракетна отбрана. Крайният срок за представяне на предложения е 25 юли 2024 г.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите и в тематичния информационен документ „Въпроси и отговори“.

Данни

Дата на публикуване
15 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България