Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Септември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК получи от България искане за плащане по плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,37 милиарда евро

Европейската комисия получи вчера първото искане за плащане от България по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост за отпускане на финансова подкрепа в размер на 1,37 милиарда евро.

The banner 'NextGenerationEU' on the front of the Berlaymont building

Европейската комисия получи вчера първото искане за плащане от България по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост за отпускане на финансова подкрепа в размер на 1,37 милиарда евро. Цялостният план на България за възстановяване и устойчивост ще бъде финансиран с 5,68 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Плащанията по Механизма за възстановяване и устойчивост се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на България на инвестициите и реформите, очертани в нейния план за възстановяване и устойчивост.

Това първо искане за плащане се отнася до 22 етапни цели, обхващащи няколко реформи и инвестиции в областта на образованието, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

Сега Комисията ще направи оценка на искането. След това тя ще изпрати предварителната си оценка на изпълнението от страна на България на ключовите етапи и цели, необходими за това плащане, на Икономическия и финансов комитет на Съвета.

За повече информация:

Процес на плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост

План за възстановяване и устойчивост на България

Данни

Дата на публикуване
1 Септември 2022 г.
Автор
Представителство в България