Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

EK предлага да се удължи срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС с една година

Европейската комисия предлага срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС да бъде удължен с една година — до 30 юни 2023 г.

EU Digital COVID Certificate - European Capitals

Днес Европейската комисия предлага срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС да бъде удължен с една година — до 30 юни 2023 г. Вирусът COVID-19 продължава да бъде широко разпространен в Европа и на този етап не е възможно да се определи въздействието на евентуално увеличаване на инфекциите през втората половина на 2022 г. или на появата на нови варианти. Удължаването на срока на действие на регламента ще гарантира, че пътуващите могат да продължат да използват своя цифров COVID сертификат на ЕС, когато пътуват в ЕС, в случай че държавите членки запазят определени мерки в областта на общественото здраве. Комисията приема предложението днес, за да гарантира, че Европейският парламент и Съветът могат да приключат законодателната процедура навреме преди изтичането на срока на действие на настоящия регламент.

В допълнение към удължаването на срока на действие на Регламента за цифровия COVID сертификат на ЕС до юни 2023 г. Комисията предлага и някои ограничени изменения в него:

  • Включване на висококачествени лабораторни тестове за антигени сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат за направен тест. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове за COVID-19 във време, когато има голямо търсене за тях.
  • Гаранция, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, поставени в други държави — членки на ЕС, а не само в държавата членка, издаваща сертификата. Целта е да се отговори на опасенията, изразени от гражданите във връзка със сертификатите, показващи неправилен общ брой дози, когато дозите ваксини се поставят в различни държави членки.
  • Да се предвиди, че сертификатите могат да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу COVID-19. След това цифровият COVID сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки. Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и изпитване на ваксини срещу COVID-19.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук

Данни

Дата на публикуване
3 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България