Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия7 Февруари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

EK предлага до 100 милиона евро помощ за Северна Македония

The Berlaymont Building and European Flags

Европейската комисия предлага да предостави до 100 милиона евро макрофинансова помощ на Северна Македония. С това предложение Комисията застава до Северна Македония в труден момент, когато вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, външният баланс на страната бързо се влоши поради високата й зависимост от внос на горива и електроенергия. Северна Македония също е изправена пред големи трудности, свързани с изплащането на външен дълг през 2023 г. в условията на предизвикателства с финансирането.

Предложената помощ ще допринесе за покриване на нуждите от финансиране на Северна Македония през 2023 г. и 2024 г., подкрепяйки както фискалната устойчивост, така и структурните реформи. Днешното предложение допълва 24-месечна програма за подкрепа от Международния валутен фонд на стойност до 530 милиона евро.

Помощта ще бъде под формата на заеми, които ще бъдат изплатени на два транша. Тези две плащания ще зависят от прилагането на мерки по политики, които трябва да бъдат договорени между Северна Македония и ЕС в Mеморандум за разбирателство. Меморандумът ще се съсредоточи върху реформи на политките в областта на фискалното управление, данъчната политика, управлението на публичните инвестиции, публично-частните партньорства, бизнес средата, прозрачността на държавната помощ, енергийната ефективност, съдебната реформа и борбата срещу корупция. Плащанията също ще зависят от положителни резултати при изпълнението на програмата на МВФ. Тези реформи ще подкрепят Северна Македония по пътя й към членство в ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Заставаме до Северна Македония в тези предизвикателни времена. Днес предлагаме до 100 милиона евро макрофинансова помощ в подкрепа на икономиката на страната, допринасяйки за покриване на нуждите от финансиране за следващите две години.

Следващи стъпки

Сега предстои Европейският парламент и Съветът да разгледат и приемат предложението за предоставяне на макрофинансова помощ на Северна Македония. След като бъде прието, предложението ще влезе в сила и могат да последват плащания, при условие че са изпълнени изискванията към политиките, които ще бъдат заложени в Меморандум за разбирателство между Северна Македония и ЕС.

Контекст

Макрофинансовата помощ е част от по-големия ангажимент на ЕС към съседните страни и партньори в процеса на разширяване и е предназначена като инструмент за извънредна реакция при кризи за партньори, които изпитват сериозни проблеми с платежния баланс. Помощта демонстрира солидарност от страна на ЕС с тези партньори и подкрепа за ефективни политики във време на безпрецедентна криза.

Северна Македония е страна кандидатка за членство в ЕС, която официално започна преговори за присъединяване с ЕС през юли 2022 г.

На 22 април 2020 г., Европейската комисия прие предложение за пакет от макрофинансова помощ на стойност 3 милиарда евро за десет партньори по линия на разширяването и съседството, за да им помогне да ограничат икономическите последици от пандемията от коронавирус. Решението беше прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС на 25 май 2020 г. Като част от този пакет ЕС постигна съгласие по програма за макрофинансова помощ от 160 милиона евро за Северна Македония. Първата вноска от 80 милиона евро беше изплатена през октомври 2020 г. Втората вноска от 80 милиона евро беше отпусната през юни 2021 г. след положителна оценка от страна на Комисията за напредъка, постигнат по отношение на изпълнението на условията, свързани с тази помощ.

Данни

Дата на публикуване
7 Февруари 2023 г.
Автор
Представителство в България