Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Януари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК предлага нови инициативи за засилване на икономическата сигурност

укрепване на икономическата сигурност на ЕС

Европейската комисия прие пет инициативи за укрепване на икономическата сигурност на ЕС във време на нарастващо геополитическо напрежение и дълбоки технологични промени. Пакетът има за цел да повиши икономическата сигурност на ЕС, като същевременно запази отвореността на търговията, инвестициите и научните изследвания за икономиката на ЕС в съответствие с Европейската стратегия за икономическа сигурност от юни 2023 г.

Приетите инициативи имат за цел:

Предложенията са част от по-широк подход към икономическата сигурност на ЕС, основан на три стълба, чрез насърчаване на конкурентоспособността на ЕС, защита срещу рискове и партньорство с възможно най-широк кръг държави за постигане на напредък по отношение на общите интереси в областта на икономическата сигурност.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Икономическата сигурност на ЕС разчита на стимулирането на технологичното ни превъзходство и избягването на нежелано изтичане на технологии. Нуждаем се от съвместен подход към научните изследвания и разработването на технологии с потенциал за двойна употреба, за да укрепим нашата конкурентоспособност и устойчивост. Искаме също така да дадем възможност на научноизследователската общност да се ориентира към днешната сложност с балансиран подход за повишаване на сигурността на научните изследвания в целия Съюз. Трябва да премахнем риска за международното сътрудничество по ефективен и пропорционален начин, като обединим усилията си, за да гарантираме, че можем да си сътрудничим отговорно по начин, който е едновременно отворен и безопасен. Очакваме с нетърпение идеите на обществеността за това как най-добре да направим това.

Повече информация можете да намерите в съобщението за медиите, както и в информационната бележка.

Данни

Дата на публикуване
24 Януари 2024 г.
Автор
Представителство в България