Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия22 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК предложи по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

зърнени продукти
© European Union, 2022

Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти („зърнено-житни продукти“) от Русия и Беларус, включително пшеница, царевица и слънчогледово брашно. Макар тези мита да са достатъчно високи, за да се противодейства на този внос в ЕС на практика, те не биха засегнали износа за трети държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да се намали нарастващият риск за нашите пазари и нашите земеделски стопани. Те ще намалят капацитета на Русия да използва ЕС в полза на своята военна машина. Също така поддържаме ангажимента си за запазване на световната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме точния баланс между подкрепата за нашата икономика и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си подкрепа за Украйна.

Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, ЕС ще попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите мита и да насочи своите стоки към пазара на ЕС.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави не е засегнат от днешното предложение. Това показва, че Европейският съюз остава изцяло ангажиран с насърчаването на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено що се отнася до развиващите се страни.

Повече от две години след началото на пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна, Европа е обединена и решена да продължи да защитава нашите ценности и основополагащи принципи. ЕС твърдо подкрепя Украйна и нейния народ и ще продължи да подкрепя решително икономиката на Украйна, както и нейното общество, въоръжени сили и бъдещо възстановяване, толкова дълго, колкото е необходимо.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите и в документа „Въпроси и отговори“ по темата.

Данни

Дата на публикуване
22 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България