Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия21 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК представи инициативи за цифровите инфраструктури от следващо поколение

пакет за цифрова свързаност

Европейската комисия представи набор от възможни действия за насърчаване на иновациите, сигурността и устойчивостта на цифровите инфраструктури. Усъвършенстването на цифровите мрежови инфраструктури и услуги е важно за икономическата конкурентоспособност, а бързата, сигурна и достъпна свързаност е от значение за внедряването на технологиите от следващо поколение като телемедицина, автоматизирано шофиране, прогнозна поддръжка на сгради, прецизно земеделие и др.

Този пакет за цифрова свързаност има за цел да започне обсъждане на предложения за начините за оформяне на бъдещите политики на ЕС  и постигането на консенсус по тях.

Пакетът за цифрова свързаност съдържа:

Днес Комисията започна обществена консултация по 12 сценария, изложени в Бялата книга. Допитването ще приключи на 30 юни 2024 г. Предложенията ще бъдат публикувани и ще допринесат за формулирането на бъдещите политики в тази област.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „В Европа все още имаме 27 национални пазара на телекомуникационни мрежи с различни мрежови структури, различни нива на мрежово покритие, различно национално управление на радиочестотния спектър и различни разпоредби. Тази разпокъсаност е една пропусната икономическа възможност. С Бялата книга набелязахме различни политически решения за подпомагане на създаването на единен пазар за телекомуникационни услуги. Това ще помогне, тъй като се нуждаем от цифрова инфраструктура, която осигурява сигурна, бърза и надеждна свързаност — за всички, навсякъде в Европа.“

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: „Инфраструктурата на цифровите мрежи е от съществено значение за изграждането на конкурентоспособна и устойчива Европа. Бялата книга, която представяме днес, полага основите за бъдещ законодателен акт за цифровите мрежи, съсредоточен върху три стълба: инвестиции, нормативна уредба и сигурност. Трябва да създадем еднакви условия на конкуренция за истински цифров единен пазар, за да привлечем инвестициите, необходими за изграждането на инфраструктурата на цифровите мрежи на утрешния ден.“ 

Данни

Дата на публикуване
21 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България