Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия13 Юли 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК премахва ограниченията върху вноса на храни от Фукушима

EU/Japan Summit, 13/07/2023

На срещата на върха ЕС—Япония председателят Фон дер Лайен обяви, че Комисията премахва ограниченията върху вноса на храни, наложени след ядрената авария във Фукушима. Отмяната на мерките произтича от добрите резултати от контрола на продуктите, извършван от японските органи и държавите членки.

Скоро след тази авария ЕС предприе необходимите мерки за защита на човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване от храни и фуражи, внасяни от Япония, и наложи щателни изпитвания за радиоактивност преди износа на хранителни продукти

След приемането на тези ограничения през 2011 г. мерките бяха обект на преразглеждане от Комисията на всеки две години и бяха постепенно отслабвани с намаляването на рисковете. Последният преглед се състоя през септември 2021 г. и ограниченията, свързани с провеждане на изпитвания преди износ, бяха сведени до диви гъби, някои видове риба и диворастящи ядивни растения.

От юни 2011 г. в ЕС бе въведено строго максимално равнище в храните от Япония от 100 Bq/kg. Това максимално равнище винаги е било строго спазвано, което показва ефективността на японските системи за контрол и мониторинг.

След пълното премахване на ограниченията обаче е важно японското правителство да продължи да наблюдава вътрешното производство за радиоактивност. Това включва по-специално риба, рибни продукти и морски водорасли в близост до мястото на освобождаване на замърсената охлаждаща вода. Те следва да бъдат наблюдавани за наличието на радионуклиди, включително тритий. Важно е също така японското правителство да оповестява публично всички резултати.

Държавите членки одобриха регламента за премахване на ограниченията, който беше приет днес от Комисията.

Данни

Дата на публикуване
13 Юли 2023 г.
Автор
Представителство в България