Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия26 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК препоръча мерки за намаляване на онлайн-рисковете, свързани с почтеността на изборите

Европейски избори
© European Union, 2014

Европейската комисия публикува Насоки за ограничаване на системните рискове за изборните процеси. Документът е насочен към много големите онлайн платформи и търсачки и съдържа препоръчителни мерки срещу онлайн-рисковете, които могат да окажат въздействие върху почтеността на изборите. Съдържат се и конкретни насоки за предстоящите избори за Европейски парламент през юни.

По силата на Законодателния акт за цифровите услуги, определените доставчици на услуги с над 45 млн. потребители в ЕС задължението да ограничават рисковете, свързани с изборните процеси, като същевременно защитават основните права и свободата на изразяване.

Препоръките включват сформиране на вътрешни екипи, прилагане на съобразени с местния контекст мерки преди, по време на и след избори – включително да се дава приоритет на официалната информация за изборния процес, да се повишава медийната грамотност, да се намали т.нар. монетиация на съдържанието и др. Политическата реклама следва да бъде ясно обозначена като такава предвид новия Регламент относно прозрачността и таргетирането на политическата реклама.

Предвид уникалното трансгранично и европейско измерение на изборите за ЕП през юни, много големите онлайн платформи и търсачки следва да гарантират, че са налични и разпределени достатъчно ресурси и мерки срещу рисковете. Препоръчва се сътрудничество с работната група на Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO).

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
26 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България